A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Velencei-tavi vízeresztés felfüggesztése mellett döntött: a zsilipet fokozatosan zárják, holnap délben pedig teljesen felfüggesztik a vízeresztést. A vízeresztés szüneteltetésének több indoka van:

– Halászati és természetvédelmi szempontokat figyelembe véve a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a tó élővilágának védelme érdekében nem javasolja a jég alóli vízeresztést.

– A tó vízminősége szempontjából rendkívül fontos a nádvágás, mely a jég teherbíró képességétől függően mintegy 500 hektárnyi területen egy-két napon belül elkezdődhet. Mind a nádaratók, mind a tó jegét sportolásra használók számára veszélyes, ha a jégréteg alól kiengedjük a vizet, ezért a vízeresztést olvadásig indokolt szüneteltetni.

Remélhetőleg a Velencei-tó jege jövő héten már alkalmas lesz korcsolyázásra, de addig még biztosan nem ajánlott a jégre lépni. A tópart mentén, 30-50 méteres sávban az elmúlt napokban kettős jégréteg alakult ki, mely átlagosan 4-5 cm vastagságú, azonban a jégvastagság egyenetlen, helyenként eltérő. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a jég alatt a tóparti részen is – a magas vízállásnak megfelelően – 150 centimétert meghaladó vízállás van!

A tó vízgyűjtőjén tapasztalható lefagyásnak köszönhetően csak minimális vízmennyiség érkezik a tóba, a vízállás ma 168 cm.


Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság