Ausztráliától 800 mérföldre délnyugati irányban mélyen az óceánok déli világában a 47-edik szélességnél a kimerült Dee Caffari továbbra is éberen és nyugtalanul figyel hajójáról, az Aviváról. Négy jéghegy borzolja az idegeit, melyek egytől egyig a látózónáján belülre esnek. A hajónál csak két-háromszor nagyobb úszó „jégkockák” ütközés esetén azonban végzetesek is lehetnek. A frusztrálóan gyenge szélben Caffari csak egy valamit tehet: szüntelenül figyel.


© Aviva plc 2006
Az Aviva Challenge időjárási szakértőjének előrejelzése miatt „menekült” egy komoly vihar elől ebbe az irányba a 32 éves brit tanárnő, de ennek ellenére sincs teljes biztonságban, hiszen még így is belefuthat egy 60 csomós szélviharba.



Míg letért az előre tervezett útvonalról nem sokat pihenhetett. A viharon túljutva Caffari reménykedett, hogy végre alhat valamelyest, de a pénteki jéghegyek láttán másképpen döntött.



Az Aviva Challenge főnöke, Andrew Roberts a jéghegyekkel fűszerezett tengeren történő vitorlázást a következőképpen kommentálta. „Ilyen időkben nyugodt vagyok, hogy az Aviva egy erős acéljacht, de mindig kockázatos a jég között vitorlázni, főleg éjjel, egyedül. Nem tudok még egy olyen jégjelentést felidézni a Challenge Business’ 50 dél óceáni átkelésekben, mint ez. Különösen rémisztő a jég szétterjedése ezeken a területeken, az Atlanti térség északi részeihez képest… Nincs precíz előrejelzés vagy bármilyen megfigyelés arról a területről, ahol az Aviva
vitorlázik. Meglehetősen nyugtalan idők elé nézünk mindaddig, míg nem jön valami szél, ami összeszedi Dee-t és északra nem tudja szállítani.”