Úrias időben vette kezdetét a hyeres-i verseny. Az első napon gyenge szél és kellemes hőmérséklet borzolta idegeinket. A másodikon viszont bejött az egyik „klasszikus” szél, amely már komolyan megkeverte a mezőnyöket.


© Gilles Martin Raget
Egyes-kettes, sőt olykor nullás szelekkel kellett szembesülnünk az első két futamban. A szél labilis és előfordult, hogy míg a rajtlövés pillanatában a 470-esek leebe döntött hajóikkal viaskodtak, rá pár percre már trapézos szél volt és újra. Iránya is hasonlított az erősségéhez és ez kiszámíthatatlansága miatt komoly fejtörést okozott nem egyszer. Már megint mindent eltaláltak a meteorológusok, leszámítva a szél erősségét és irányát.



Lasereseinknek kedveztek a körülmények és Berecz Zsombor huszonkettedik helyen mosolygott vissza a 140 főt számláló Laser listáról, míg Gyöci (Fazakas György) 30 hellyel hátrébbról. Mi a férfi 470-es mezőny 28-adik helyén vártuk a folytatást.



A második napon, vagyis hétfőn három futamot is lezúztak egyes pályákon a 100 fokról fújó 4-6-os szélben, amely elég nagy hullámzást eredményezett. Általánosságban elmondható, hogy ezek a körülmények nem fekszenek a magyar vitorlázóknak, mivel ilyen körülmények között otthon nem lehet vitorlázni és valamelyest speciális hajóvezetést igényelnek. Ez látszik az eredmények visszaeső tendenciájában is.



Mi ráadásul eléggé „pechesen” jártunk az ötödik futamban, ahol sajnos összejöttek a „dolgok”: Közepes rajt után egészen jó helyen értünk fel és következett a félszél, ahol a spifelhúzásnál beakadt a spischott a bummba, ami elég kellemetlen 5-6-os szélben ilyen szakaszon, ráadásul emiatt nem tudtam rendesen felhúzni a spit sem és kényszerű állapotban szenvedtük végig a félszélet, ahonnét elég rossz pozícióban kezdhettük a hátszelet.



Holnap még selejtező azon osztályok számára, amelyeket csoportokra osztottak. Folytatás innét…