Az ötödik futam az eddigi legfrisebb, 15 csomós szélben kezdődött. A rajt előtti küzdelemben Dean Barker túljárt Ed Baird eszén. Előbb a vonal fölé kényszerítette, majd a nézőhajók közé vitte. Ezután már ő diktálhatott, és megszerezhette a jobb rajtpozíciót.

Az Alinghi a rajtlövés előtt fordult, és lelassulva, balcsapáson indult a cirkálószakaszra. Az Emirates Team New Zealand az Alinghi luv oldalára fordulva a két hajó hosszan jobbra húzott. Úgy festett az európaiak lassan kicsúszhatnak ellenfelük alól, legalábbis az Új-Zélandiak előnye elfogyott. De még sikerült előkaparmiuk valami sebességtartalékot és kitartottak az Alinghi fölött. Sikeresen vitték a svájciakat a jobbcsapásos bójavonalig, így ők vezethették ellenfelüket a kreuzbójához.


Az ETNZ 12 másodpercnyi előnnyel fordult, ám ez a hátszélszakasz a rémálmaik szerint alakult. Spinnakerükön egy hasadás keletkezett. Hozzákezdtek lecseréléséhez, új golyó bekötéséhez. A dgadó spinnaker elszakadt, és valamilyen kommunikációs hiba folytán az újat már akkor elkezdték felhúzni, amikor az még nem volt rendesen bekötve.  Így aztán bemutatták a lobogó zászló figurát. Ettől is szabadulni kellett, és mire a harmadikat felhúzták, az Alinghi elvitorlázott alattuk.


Az alsó kapunál a svájciak 26 másodperccel vezettek. A job oldali bóját kerülték, az ETNZ természetesen a másikat.


A fordulópárviadalba torkoló kreuzban az Új-Zélandiak faragtak a hátrányból, de az Alinghi még mindig biztos előnnyel kezdte a befutóhoz vezető hátszelet.


A kiwik szokatlan módon egy szimmetrikus spinnakert húztak. Feltehetően kifogytak az asszimetrikusból. Ezzel együtt nem voltak lassabbak az Alinghinél. De Ed Baird csapata észnél volt, nyugodt maradt, és nyert. Ezzel az Alinghi újra vezet a 32. America’s Cupon.


Az állás:

Alinghi – ETNZ : 3-2