Alábbiakban a Golden Gate Yacht Club legfrissebb nyilatkozata a legújabb AC Protokoll kapcsán:


A san franciscoi klub folytatja eddig bevett szokását és arra a sportszerűségre és szoros versenyre épít, amely a legutóbbi AC-t jellemezte.



Köztudott, hogy a múlt héten a Golden Gate Yacht Club (GGYC) panaszt nyújtott be a 33rd America’s Cup Protokollja miatt a Defender Societe Nautique de Geneve (SNG) felé, mely lépésével a GGYC a kihívók versenyképes helyzetén is kíván egyben javítani.



„A szoros és éles versenyzés a szíve az eseménynek,” – jelentette ki a GGYC Commodore-ja Marcus Young. „Olyan izgalmas versenyt szeretnénk, mint a legutóbbi volt – és ehhez semleges szabályozásra van szükség, amely minden induló szindikátus számára egyenlő esélyeket nyújt.”



„Ez tulajdonképpen feladja a semleges regatta elvét hivatalosan. A Kihívók Bizottsága elvesztené szavazati erejét, befolyását. A történelemben először a védő a saját maga, új osztályra vonatkozó szabályait szeretné bevezetni, de ezeket még titokban kívánja tartani a kihívók előtt. Ezzel lemond a kihívókról egy későbbi időpontig, amíg ők komoly hátrányt szenvednek el.”



A GGYC azt a kiválasztási formulát támogatja, amelyet a kihívók határoznának meg.



A san franciscoi rezidensű club támogatja, hogy a következő esemény helyszíne maradjon Valencia. „A város hatalmas befektetést eszközölt az AC Port fejlesztésével és infrastruktúrájának kiépítésével, amely jóval meghaladja a korábbi kupáknak helyszínéül szolgáló városok befektetését és ezt meg kellene őrizni,” – mondta a Commodore.



„A javasolt változtatások nemcsak hogy majdnem nullává redukálják a jelenlegi hajók értékét, hanem veszélyeztetik a szindikátusok részvételét és károsítják az eseményt is,” – tette hozzá.



Álláspontjuk szerint minden versenyzőnek ugyanannyi hajó építésére lenne lehetősége az évek folyamán.