Nem az első , de számomra új a közös lebonyolítású 470 420 junior EB. végül is semmi különös két párhuzamosan zajló verseny. Más a kiírás, más a lebonyolítás rendje, a helyszín a kikötő azonos.

6 magyar hajó indult a 470 versenyen ahol 117 résztvevő volt .


Mind minden világverseny itt a felméréssel kell először megküzdeni.  nehezen érthető, de több közelmúltban EB-n,  VB-n felmért hajó változatlan felszerelése ellenére jelentős hibákat mutatott.  márkás vitorlák felmerési pecséttel ellátva mérethibásak, stb. , Szóval ez tényleg küzdelem. Mint mindig átjut mindenki , kezdődhetnek a futamok.

Az első nap 4-5 északi szélben , csodás napsütésben ment le két futam.  Három csoportra osztott mezőny minden futamban elsőre elrajtolt. Balatoni vitorlázónak elképzelhetetlen az állandó irányú és erejű szél, csaknem szélcsatorna.  ennek megfelelően a sebesség  döntötte el a sorrendet.  majdnem mindegy merre mész, ha tisztán elrajtoltál, csak gyorsan .  Ne forogj sokat, hagyd menni a hajódat.  az eredményekből jól kiolvasható az erősszeles sebesség sorrend.  mieink a mezőny  első feléhez tartoztak , Már akiknek nem voltak technikai gondjai.

2 nap 3 futam ment le 2-3 szélben. közel sem volt olyan a szél mint előző nap. Ereje, iránya is változó , a napsütés volt változatlan. ez mar jobban tetszett a mieinknek, de a napi 3 futam soknak bizonyult , csak az első kettőben , főleg a 4. futamban villogtak a magyarok.  az 5. futamban láthatók voltak a faradságból eredő apró , az eredményt döntően befolyásoló hibák.

5 futam után van esély a jó folytatásra 2-4 hajó arany csoportba kerülésére és ok a kesergésre az elszórt pontok miatt.

EREDMÉNYEK A VERSENY HONLAPJÁN MEGTEKINTHETÕK.  ÉRDEMES!!!  RITKÁN LÁTNI MAGYAR  HAJÓKAT ILYEN MEZÕNYBEN EZEKEN A HELYEKEN.


POMUCZ TAMÁS  junior 470 válogatott edző