A szezon közepén elért CECC kupa sikereken felbuzdulva a Tihanyi Hajós Egylet 3 hajóval nekivágott Németországnak és célba vette a Berlin melletti Scharmützelsee-t, hogy az évad utolsó CECC versenyén egy esetleges jó helyezéssel az összetett (4 verseny alapján) értékelésben is megkoronázzák idei teljesítményüket.

A kicsit hosszúra nyúlt autózás után ömlő esőben gördültünk be a versenynek helyet adó Bad Saarow-i jótékonysági szervezet épületkomplexumába. A helyzet kísértetiesen hasonlított a nyár közepi lipno-i túrához, hisz ott is hasonló időjárás fogadott bennünket. A verseny további részletei viszont nyomokban sem hasonlítottak a csehországi viadalra. Rendkívül elegáns szállás, minden igényt kielégítő ellátás és váratlanul kedves és segítőkész rendezők fogadták kis csapatunkat. Még a hajók lepakolásában is igyekeztek segíteni, de ezt a lehetőséget nem engedtük ki a kezünkből, még is csak a mi hajóinkról volt szó. Ellenben a motorost úgy gördítették a víz felé, hogy csak szaladni tudtam utánuk, hogy az utánfutó elektromos részeit meg tudjam menteni. Kellemes fáradtsággal de a körülmények nyugtató hatásával tértünk pihenni.

Másnap 10 órakor megnyitó. Minden mi szem-szájnak ingere, projektoros kivetítés, felvezető zene és videóklip, fejmikrofonnal szaladgáló főrendező.

A gyerekekben viszont már dúlt a tett vágy, hisz a fák takarásából a Fertő méretű tóra pillantva konstatáltuk, hogy fúj biza de rendesen. Minden meleg ruhát fel és irány mihamarabb a vízre egy kicsit ismerkedni a körülményekkel. Hát ebben nem volt köszönet…. 40-60 fokos szélfordulók egyenetlen szélcsíkok, hegyes hullámok, mint Agárd legszebb napjaiban. Még a rajt előtt túlestünk az első boruláson, így már legalább ennek a szituációnak ismeretében álltak oda srácok a rajthoz. Illetve csak szerettek volna, mivel a jelzést (dudát fújjuk tüdőből) ebben az időben nehéz volt meghallani. No sebaj, 20 mp hátrány, de már az elején látszik, hogy nincs gond a magyar sebességgel. A gyerekek nagyon biztosan hozták a hajókat és az elrontott rajt ellenére az első 10-ben érkeznek, majd a bőszélben még nagyobb sebességkülönbség alakul ki a magyar és a többi hajó között. Főleg azoktól mentünk el nagyon, akik árboccal lefelé próbálkoztak, hátha így jobban megy, no és ilyenek voltak szépszámmal. A kollégák lázas munkában, nekem pedig néhány bizonytalan manőver borzolta az idegeimet, de a vége remek (1; 2; 4). Kezdésnek szuper. A második futamban sajnos egy nem várt borulás Földesiéktől vezető helyen és máris „csak” a 7. helyen küzdhetnek tovább. A másik két egység (Gráfel; Grams) első és második helyen hozzák a futamot, így a helyzet továbbra is bíztatónak tűnik. A harmadik etap végképp a miénk. Az utolsó kreuzig 1-3-ban a hajók de Grams Domiék albája megadja magát, így „csak” az 5. hely az övék. Mire partra érünk, pedig nem volt messze, addigra már előzetes eredmény lista lóg a falon, mi szívünknek nem csak első, de sokadik látásra is kedvesnek látszott, hisz Gráfel Vince – Földesi Peti – Grams Dominik kormányozta hajók, ebben a sorrendben, vezetik az 52 fős (8 ország) mezőnyt.

A bajnokok
A parton mindenki áradozik a magyarokról nem feledve a manschaftokat, akik szerintük meglepően sokat dolgoznak a hajóban. Mi tagadás jó megélni edzőként az ilyen estéket. Az örömbe az üröm, hogy két spit kell ragasztanunk, nem is kis helyen, de Borsos Zoli szakavatott dekoratőr kezeinek ezek már csuklógyakorlatnak számítanak. Az altatással nincsen gond, mindenki gyűjti magától az erőt a másnapra.

A körülmények kicsit csillapodtak (eső, szél) de vitorlásversenyhez pont elegendő van a hajtóanyagból. Szokás szeriont rontott rajt és 720. hogy teljes legyen a gyönyör, de Vincéék remek vitorlázással hozzák a futamot, Dominik egy „rendben” 5. helyet alkot, míg Petiék a rajtnak nevezett – most már mindenki elment mehetünk mi is – helyzetből, 9. hellyel focistásan szólva szögletre mentik a helyzetet. Egy kis edzői zsörtölődés után a következő futam rajtja már jobban sikerül, bár az eléggé csíkos szélre nem találnak rá a srácok és nagyon meglép egy ukrán és egy lengyel hajó. Nincs is esély a végéig utolérni őket, de fortuna velünk van! Mivel a rendező jelezte, hogy a két pályatípus közül ebben a futamban a rövidebbet kell vitorlázni, a derék magyar hajók be is futnak a célba, míg az ukrán és a lengyel vad spinakkerezésbe kezd a 3. kreuz után.
Nagy mázli, de a lényeg (1;3;4) az megvan. A harmadik futam rajtjával semmi baj. A magyar hajók úgy jönnek ki a mezőnyből, mintha húznák őket és tisztes előnnyel egy ukrán hajó kíséretében ellépnek a mezőnytől.
A dobogó
Sajnos keleti szomszédunk egy privát szélcsíkkal becsúszik második helyre, de a szokásos formáció (1;3;4) most is meg van. A teljesen leálló szélben mindenki azt gondolná, hogy irány a part, de nem, következik a negyedik etap, hiszen ennyit terveztek mára a rendezők. Igazuk is lett. A szél stabilizálódott 1 – 2 Bft-ra és Petiék a rajttól vezetve magasan nyerik a futamot. Vincéék az első kreuz rossz oldala után egy tanári hajrával a befutóban megforgatva az ellenfelet jönnek harmadiknak, míg Domiék az 5. helyen. Este fáklyás felvonulás a faluban, majd tátottszájú tüzijátéknézés egy hajóról. Le a kalappal. Bármelyik itthoni településen elment volna augusztus 20-i ünnepélynek. Mire visszaérünk csak addigra van eredmény és izgatottan keressük, vajon a ma jól teljesítő ukránok, beérték-e Dominikot és Lucát. Szerencsére nem, az előny nem túl nagy de kezelhető.

Utolsó nap a megjósoltak szerint teljes szélcsend. Lévén, hogy németeknél vagyunk, és amúgy is világbajnok lett női csapatuk, azonnal foci tornát szerveznek. Ebben is jók vagyunk és ki-ki meccsen a csehektől egy potyával kapunk ki, így itt is szerzünk egy ezüstöt. A nagyfokú sportolás mellett elröppen az idő és már csomagolunk is, meglepő hatékonysággal és némi szülői segédlettel.

Autogram osztás
A háromra kiírt díjkiosztó ¼ 5-kor kezdődik, bizonyítva, hogy a német gépezetbe is csúszhat néha hiba. Mindenesetre megéri megvárni, hiszen főszereplők a magyar gyerekek.


Idén Cadetban a Közép-európai Bajnokot Gráfel Vincének és Borsos Gergőnek hívják!!!!!!!!


Ezüst érmes Földesi Péter – Borsos Dániel, míg negyedik Grams Dominik –
Makó Luca!!!!!


A 2007-es németországi CECC versenyen az első 3 helyen a három magyar hajó végzett!!!!!

Igazán szép versennyel búcsúztak egymástól és a cadettól a gyerekek, hisz Peti kivételével más – más osztályban versenyeznek tovább.

És, hogy az öröm fokozódjon az eredményhirdetés után a magyar gyerekektől autogramot kértek az ellenfelek! Ezt is jó volt megélni! Mindannyiunknak!

Eredmények:

Német bajnokság összetett:

1.

HUN

Gráfel Vince

Borsos Gergő

Tihanyi Hajós Egylet

2.

HUN

Földesi Péter

Borsos Dániel

Tihanyi Hajós Egylet

3.

HUN

Grams Dominik

Makó Luca

Tihanyi Hajós Egylet

4.

UKR

DmytrenkoSemen

Brtsiev Sergij

5.

CZE

Koranova Michaela

Tkadlecova Sara

YC Neratovice

6.

POL

Goryszewska Anna

Suswillo Monika

Juvenia Olsztyn

Német Bajnokság serdülő:

1.

HUN

Földesi Péter

Borsos Dániel

Tihanyi Hajós Egylet

2.

HUN

Grams Dominik

Makó Luca

Tihanyi Hajós Egylet

3.

CZE

Koranova Johana

Struncova Michaela

Közép-európai Cadet Kupa (4 verseny alapján) összetett:

1.

HUN

Gráfel Vince

Borsos Gergő

Tihanyi Hajós Egylet

2.

HUN

Földesi Péter

Borsos Dániel

Tihanyi Hajós Egylet

3.

CZE

Koranova Michaela

Tkadlecova Sara

4.

HUN

Grams Dominik

Makó Luca

Tihanyi Hajós Egylet

5.

POL

Goryszewska Anna

Suswillo Monika

6.

GER

Mienert Oliver

Stühmann Jakob

Közép-európai Cadet Kupa (4 verseny alapján) serdülő:

1.

HUN

Földesi Péter

Borsos Dániel

Tihanyi Hajós Egylet

2.

HUN

Grams Dominik

Makó Luca

Tihanyi Hajós Egylet

3.

CZE

Koranova Johana

Struncova Michaela


CECC 2007 végeredmény:


2007_CECC_final_girls.pdf


2007_CECC_final_junior.pdf


2007_CECC_final_overall.pdf


gg