Miután meglehetősen sikeresen lezajlott az Optimist EB és otthon a Kékszalag (ill. Kékpántlika) így a nagyérdemű figyelmét egy kicsit megint az utánpótlásra szeretném felhívni, akik jelenleg Törökországban az Optimist Világbajnokságon vesznek részt.


Mivel az optimisteseknél van egy olyan szabály, hogy aki részt vett saját kontinensviadalán, az nem vehet részt világbajnokságon, így az utazó keret a következő képpen alakult:

Versenyzők:

Kerekes Attila (RIVE)

Kiss Viktor (VVSI)

Takács Levente (BYC)

Wolf András (NVK)

Kísérők:

Makai Péter

Hodács Attila

A vb-re 13-án indultunk el és a tervezett 27-28 órás út helyett 36 óra után érkeztünk meg Cesmere. Sajnos nem számoltunk a hazaáramló török vendégmunkásokkal, így 4-5 órát a határon való várakozásokkal töltöttünk, valamint néha szántunk némi időt a helyes út megtalálására is.

A felmérésen nagyon gördülékenyen estünk át, a hajók, vitorlák hibátlanok voltak, semmi fúrás-faragás, így nagyon sok értékes időt spóroltunk meg (köszönet az építőnek), amit természetesen edzésre fordítottunk.

Aki ismeri Cesmet, az tudja, hogy itt nem balatoni körülmények vannak. Stabil 4-5 Bft erősségű szél, nagyon szép nagy hullámokkal. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az opésoknak biza’ „extrém” körülmény, de ez van, tudtuk, hogy ilyen helyre jövünk.


49 nemzetből 250 induló van, akik 6 csoportra vannak osztva, így egy-egy rajtnál 80-85 op indul.

Jelenlegi állás szerint 3 versenynapon (8 futam) vagyunk túl. Az első két napon nagyon jó szélben rendeztek meg 5 futamot. A versenyzőinken látszott az időjárási körülmények nehézségei, de próbálják hozni azt, ami tőlük elvárható. Tapasztalat van/lesz bőven, reméljük ezt később, hasonló helyzetben már értékesíteni is tudják.

A harmadik versenynapon a szerencse kicsit mellénk és a kisebb termetű emberek mellé állt, ugyani kis-közép erősségű szél fújt, amiben 3 futamot zavartak le, ami este 7ig eltartott…

Itt már sikerült alkotni szép részeredményeket, ami kicsit feldobta a fiatalok kedvét.

Az eredményeket nézve a hátsó harmadban elejében vannak a srácok. Az élen amúgy elsősorban dél-amerikaiak, német, olasz, spanyol és ázsiaiak vannak. Nem hiába, saját hazájukban hasonló körülmények közepette tudnak edzeni.

A vb külön érdekessége, hogy ez egyben a csapatverseny világbajnoksága is. Az első öt futam után összeállítanak egy nemzetek közötti sorrendet, ahol az első 15 vehet részt a csapatversenyen, ami ma zajlik. Mi nem kerültünk bele, így nekünk pihi, illetve edzés lesz.

A hivatalos program szerint a holnapi nap az mindenkinek pihenőnap/kirándulás, majd újabb 3 nap egyéni verseny, majd hazaút, ami reméljük rövidebb lesz…

Maga a szervezés nagyon jó, helyén van minden, a szállás ellátás kifogástalan, le a kalappal!

A cikk írását támogatta: