Miközben a Volvo Ocean Race flottája kerüli a Horn fokot, eközben ott jár egy jelentőségét tekintve kevésbé ismert verseny első felvonásának mezőnye is.

A Portimao Global Ocean Race hangzatos neve ellenére mindössze hat hajót takar, ami mára négyre olvadt. Jelenleg a Horn fok megkerülésével vannak elfoglalva Open 40-es hajóikon. Közülük hárman kétkezesben, míg egy hajó magányos vitorlázást választva küzd az elemekkel. Egy-egy mindkét csoportból feladni kényszerült a versenyt.


A Horn-fok

A verseny lelki atyja Josh Hall és Brian Hancock. Hall valamikori Vendee Globe résztvevő, míg Hancok háromszor teljesítette a Whitbread-et. Az alapvető cél, hogy a Volvo Ocean Race csapat, a Vendée Globe egykezes és a Barcelona World Race kétkezes versenye mellé egy olyan versenyt létrehozni, ahol a nem professzionális versenyzők is indulhatnak, mindenféle horibilis összegek mozgósítása nélkül.

Az első szakaszon a hat hajó Portimao-ból Fokvárosba hajózott, majd innen az újzélandi Wellington volt a következő állomás. Most éppen a Wellington- Ilhabela szakaszon vívnak az elemekkel a versenyzők. Ilhabela Brazíliában található a dél-amerikai kontinens legkeletibb „dudorának” déli oldalán. Ilhabela után a mezőny Charlestonba megy, majd onnan a végső cél Portimao. Az első szakasz október 12-én rajtolt.