Második napunkat töltöttük el Helsinkiben a Laser 4.7 utánpótlás kerettel, akik egyre jobban belerázódnak az Eb. hangulatába.

Tegnapról annyit, hogy sikeresen elfoglaltuk a szállásunkat, ami Kingának köszönhetőek nagyon kényelmes és csendes, tiszta.

Szállás után a klubbot kerítettük elő, majd lepakoltunk, összeszereltünk, elmentünk ennivalót keresni. A Finnek 11-14 óráig tartják nyitva az ebédelésre alkalmas helyeket, majd keményen bezárnak. Este újra nyitnak, többségében a méreg drága éttermek. Maradt a nagy közért és a jól bevált szendó, üdítő, joghurt.

Evés a parkban, igazi picknikezés.

Du. kimentünk 1 órára vitorlázni, Bft. 2-es nyugatiban. Minden rendben volt, senki sem hagyott otthon semmit, a mozgások is jó képet mutattak.

Este megbeszélés, összpontosító hegyi beszéd az edzőtől…

Ma reggeli a szállodában, ami felső kategóriás volt, minden igényt kielégített. A tojás kicsit sápadt volt, talán nem tanyasi volt.

A klubban egyre több a versenyző és a hajó. Mi gyorsan kimentünk a vízre, közös edzést terveztünk Palkoékkal, csatlakoztak még a svájciak, lengyelek, izraeliek, németek.

Kreuz-hátszeleket versenyeztünk, 2 perces rajtokkal, rövid, harcos rajtvonalon. Jól ment, a szélerő Bft. 2-3 volt, 110-120 fokról, hullámok kicsik, rövidek. A kreuzok végére a kicsiny szigetek elhúzták 130 fokra szelet. A magyarok jól figyeltek, mert a 40 hajóból 3-4 hajónk volt az első tízben. A bőszél nem ment fényesen, ott sokat estünk vissza. Folyamatos insrukciók, figyelem irányítás. A negyedszeles menetekben is sokkal több munka kell, a mezőny dolgozik, szépen húz, emel, áttöri a hullámot, remekül fordul, bőszélben jól keresztbe, jól kezeli a sottot, csúszkál a decken, mozog a felsőtest, jól döntik a hajót, érezhető a jó vízvonal.

A gyerekeink kezdenek rájönni, hogy itt bizony utazásról szó sem lehet. Végig, minden lehetőséget el kell kapni, minden frissülést, minden hullámot. Az alá fordulások nem lehetnek pongyolák, a szabályismeret nélkül lemosnak, az átszólások nem lehetnek suttogók és nem lehetnek magyar nyelvűek.

Lényegében a vízen töltött 3 óra hasznos volt, sok fontos dolog volt látható.

A parton megkezdtük a felmérést, ami mindenkinek sikeres volt, következett a nevezés véglegesítése, ami szintén rendben volt.

Ettünk és irány haza, megállva a benzityúknál, egy kis motoros benzinért. Ma videón nézzük magunkat vissza, kicsit elemzünk, holnapra tudatosabbak leszünk.

Holnap edzés napunk van, az után délelőtt pihenés, majd du 3 kor próbafutam. 9.-én kezdődik a verseny, minden napon10.55 kor van az első előkészítő jelzés. Naponta két futam a terv. Négyszög pályánk van,  lányok egy csoportban-, fiúk kettőben selejteznek.

Jelentkezünk hamarosan. Sziasztok!

– Zsófi, Matyi, Peti, Vitya, Timu