Laser 4.7 Eb. Helsinki. A nap eseményei halasztással kezdődtek, ami alatta az edzői megbeszélésen elmondták, milyen változásokkal halad tovább a verseny.

Első, hogy a rajtsorrend megváltozik, elsőre mennek a fiú arany versenyzői, majd a lányok, végül a fiúk ezüst versenyzői, külső, belső, külső pályákon. Elhangzott továbbá, hogy a selejtezők utolsó futamában kiosztott BFD-k részben törlődnek, részben nem. A fiúknál törlődnek, mert a későbbi csoportbeosztásokat bántaná és a szabály is ezt mondja ki. A lányoknál azonban megmaradnak a büntetések, azaz, akinek a lelőtt, érvénytelenített futamának rajtjánál korai rajtja volt, az a döntő szakasz első futamát ki kell hagyja. Minket nem érintett szerencsére a fenti sok rossz, így készülhettek fiaink, lányaink a versenyre.


Hajórevizió, kenőspray vel beavatkozás a csigák életébe, apróbb csiszolások, szigetelőszalagozás, motoros fejlesztés.


Majd 13.00 körül élénkült a déli szél és kiindult a rendezőség. Sok vonta kellett, mert a szél azért nem volt erős. Voltak felhők gazdagon, de még a szél nem jött be. A rajterületen nem sok idő maradt, mivel siettek a napi kettő futamot valahogy tartani ( 3 kellett volna, hogy a végén lehessen 2 ejtő, de a sebessége a rendezésnek nem mindig gyors).


Az első futam a jól megszokott 210 fokról fújó szélben kezdődött. A fiúk arany csoportja elsőre elment, nagy tömeg indult jobbra, kisebb balra. Matyi elkéste a futam rajtját 30 mp.-el, mert szelet mért. Vitya, Peti nem találta a sebességet, csak 40 körül értek fel és a folytatás sem volt sokkal jobb. Ideges vergődés, nehezen véget érő futam a 50. hely és az utolsók egyikén ( Vitya OCS-ot kapott késöbb). Matyi mintha nem akarná elfogadni, hogy a mezőny ott hagyta, rohanva ment utánuk és kicsi siker, hogy több hajót elkapott, sőt még Petiéket is megfogta. Majd a szél elkezdett fordulni és erősödni Matyi nehezen bírta, lelassult. Feljteni való menet volt, leszámítva a nagy küzdést, akarást.


Fanni és Viki leeben rajtolva jól jöttek el, Viki lekeresztezte egy híján az egész mezőnyt, de nem fordult rájuk vissza, hanem húzta a jobb oldalt. Nem jött be annyira, így maradt az első harmad és ott a nagy sűrűség, a vége 28. Fanni kicsit visszafogottabb rajttal, remek sebességgel, jó oldalválasztással a legvégén balról bejőve kis híján vezetett, de az 4. is remek. A rakéta bőszelével még feljöhet. Szurkoltunk, de maradt a helyezés. Megnyílt a remény a hiba nélküli vitorlázással az első 10-be kerülésre. A futam 5. lett. Hajrá lányok!


Zsófi szintén egyik legrosszabb futamát tekjesítette, sebesség és munka nélkül. A hullámok nőtek és a sottmunka, testmunka elmaradt. Az utolsó 10 ben versenyzett.


Rövid evés és ébresztő fújás, pattogós folytatás a rendezésben. Gyülekező zivatarfelhő jobbról, talán erősödést hoz. A rajt elsőre elmegy, mindketek középen, kicsit luvban jó sebességgel haladtak el. Peti később fordult jobb irányba, Vitya elébb. A pályán középen egy régóta figyelt tölcsér kettéválasztja a pályát annak szelét. Peti amikor látta, hogy nem ér át a jobb oldal Õ elé, kifordult és balra ment. Vitya a tölcsér túl oldaláról jobbra ment, egy szikla szirt miatt még kijjebb húzta és az is bejött. Peti nagyon higgadtan ment balra, majd jött be onnan az első 10.be, gondoltam, majd láttam, hogy az első 6 ba, majd már majdnem úgy láttam, hogy…., de „csak” a 4. helyen ejtett le. Vitya 19-nek ért fel, sűrű volt, még bármi lehet. Matyi az erősödő szélben nehezen haladt, rossz oldalakon ment.


Viki beszorult rossz rajttal a második harmadban versenyzett, nem sikerült semmi, 63 a vége. Fanni a jobb oldalon vitorlázva ismét a 10 környékén. A bőszelekben sokat hozott, kreuzban tartotta. 11. lett vége ami sokat ér most. Egyre inkább az ellenfeleket is figyelni kell, beindult a számolás.


Zsófi a középre megbeszélt rajtból jobbról jött be lassan, bukdácsoló hajóval, nagyon kevés sottmunkával, lógással. Nehéz az Eb. hangulatát azonnal elfogadni, nehéz feladat a hullám, a középszél és a sok jó ellenfél. Tanulási szakasznak fogjuk fel és nem bosszankodunk.


Peti és Vitya remekül vitorlázott, végre éltek a jó szélben. Peti szépen tartotta magát a mezőny taktikához, a második kis kreuzban azonban a végét egyedül balra tette, majdnem bejött, de végül maradt az 5-6., Vity feljött a
11.-re. A befutó végére elállt a szél és a folyamatos jobbra fordulás is markánsabb lett. A befutó még épp jól összejött. Matyi ismét nagy loholásban az elit csoportban, a szélfordulóval megfogott 8 hajót. Petit ellenőrizte a felmérő, de nem talált semmi hiányt, vagy pluszt.
A parton jó hangulat és rossz is.


A utolsó nap előtt próbálunk segíteni a helyezést elérőknek, a számolások révén mindenki a maga pecsenyéjét is süti, megpróbál egy utolsó jó futamot menni, olyat amiben fegyelmezetten, okosan, a maga tudásának legjavát adja ki. Nehéz verseny a mienk, sok olyan feladattal, amire nem mindenki készült fel, edző és versenyző egyaránt.


Az utolsó napról is beszámolok, addig is Hajrá Magyarok!