A Budapest Bank Money + Alkotmány Kupát 2009. augusztus 22-én rendezte meg a KMPVSE Balatonkenesén, melyen a hagyományokhoz híven helyet kapott az Old Timer Tabu Kupa, a TIG-RES Kupa, a Bavaria Kupa valamint a kikötői háziverseny is.

A népes mezőnyben 83 hajó, 400 versenyzővel a fedélzetén vágott neki a Balatonkenese-Balatonalmádi – Balatonkenese – Aliga – Balatonkenese pályának. A versenyzőket 6-8 m/s-os északi szél fogadta a rajtnál. A fahajók – 30 perces előnnyel – 10.30-kor rajtoltak, őket követték 11.00 órakor a modern hajók. A fahajóknál szinte rögtön az élre tört a Sirocco, mögötte remekül tartotta helyét a Stefánia és a Sinbad. A modern hajóknál a Detre Szabolcs kormányozta Lisa nem a legjobban rajtolt ugyan, de nagy sebességpotenciálját kihasználva, a balatonalmádi bóját már tetemes előnnyel elsőként vette az új építésű hajók mezőnyében. Ám a remek szélnek köszönhetően a tradicionális hajók fél órás előnyét már nem tudták behozni az új építésű vitorlások a célig, így a Budapest Bank Money + Alkotmány Kupa dobogójának első három fokára a fahajók csapatai állhattak. A legfényesebb érem a  Cittel Lajos kormányozta Sirocco-nak jutott, őt követte Zentai Árpád a Stefániával, a bronzérem pedig Horváth László csapatának a nyakába került, akik a Sinbad fedélzetén hajóztak.

A TIG-RES Kupa a legjobb összetett YS eredményt elérő hajónak járt, amelyet idén a Dr Borbíró István  irányította Praetor kapott, akik egyben a YSI legjobbjai is lettek.  A YSII-ben a Győrei János kormányozta Verdessimo ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán. A YSIII-ban pedig az elsőséget Gosztonyi Pál szerezte meg a Péter-Pál hajóval.

A ropogósra sült csülök és a sör azonban mindenkinek egyformán járt, így a Budapest Bank Money+ Alkotmány Kupa a szokásos jókedvű vacsorával és Bakóczy Kálmán dallamaival zárult.


Konkoly Miklós, a Budapest Bank Money+ Privát Banki szolgáltatások vezetője elmondta, hogy a Budapest Bank Magyarországon három sportágat, a kézilabdát, a golfot és a vitorlázást támogatja kiemelten. Véleménye szerint egy ilyen exkluzív vitorlásversenyen, mint a Budapest Bank Money+ Alkotmány Kupa egyrészt szórakozást, kikapcsolódást nyújt, másrészt pedig lehetőséget teremt a kölcsönös, kötetlen kapcsolatteremtésre is.

Rekordszámú nevezés volt a XI. BMW-Tabu Old Timer Kupán: összesen huszonhét, 1950 előtt épült fatestű cirkáló indult a Balatonkenesén megrendezett versenyen. A Dr. Kollár Lajos pécsi sebészprofesszor által 1983-ban megálmodott kezdeményezés immár a balatoni old timerek legjelentősebb megmérettetésévé vált.

Bár a meteorológia viharos időt jósolt, a szombat délelőtti rajt után mégis napsütötte időben, ÉK-i, 3-as, 4-es szélben hajózott a mezőny. Az almádi bójáig a Sirocco-Stefánia-Tabu volt a sorrend, aztán a forduló után a szélerősség is csökkent, utat engedve a könnyebb építésű hajóknak. A második bójaforduló után gyengülő 3-as szélben érkezett be elsőként a Sirocco. A mezőny vége ismét erősebb szélben futott célba, így 13 óra körül már le is zajlott a verseny, hogy az esti eredményhirdetésen és vacsorán újra összegyűljenek a gyönyörű oldtimer hajók legénységei.

A verseny célja a Nyugat-Európában nagy megbecsülésnek örvendő hajóosztályok és a hazai hajóépítő mesterek műhelyeiből megújulva, eredeti szépségükben kikerült hajók ismertebbé tétele.

A XI. BMW Tabu Old Timer Kupa végeredménye:

– Abszolút: 1. Sirocco (kormányos: Cittel Lajos), 2. Stefánia (kormányos: Baráth Stefánia), 3. Szindbád (kormányos: Horváth László)

– Összevont Cirkáló: 1. Sirocco, 2. Stefánia, 3. Gloria

– 40-es Cirkáló: 1. Szindbád, 2. Tabu, 3. Nemere

– 30-as Európa: 1. Virtus, 2. Hadúr, 3. Falcon

– 25-ös Yolle: 1. Tatus, 2. Hobo, 3. Talizmán