Az osztály hagyományaihoz méltóan, idén is új helyszínen rendezik meg a Finn hajóosztály Országos Bajnokságát. Az idei helyszín Révfülöp, az Üdülőszállók Révfülöp kikötője lesz. A verseny rendező egyesülete a Révfülöpi Vízi Sport Egyesület ( RVSE ), szervezője Pallay Tibor.

Révfülöp

2009 szeptember 15 – 20

Az osztály idén ünnepli 60. születésnapját. A Finn-t Rickard Skarby tervezte azzal a céllal, hogy olimpiai osztállyá váljon. Számítása bejött, hiszen napjainkban is büszkélkedhet ezzel a titulussal. A mai kor legmagasabb szinten jegyzett vitorlázói között elég nagy százalékban találni olyanokat, akik ebben az osztályban váltak ismertté. Igaz ez hazánkra is, hiszen Tuss Miklós, Fináczy György, Wossala György, Haán András vagy éppen a kilencszeres kékszalag győztes Litkey Farkas is ebben az osztályban versenyzett.

Az ideális finnes súlya 85-100kg között mozog. A hajó 4,5 méter hosszú, a súlya 116kg. Árboca karbon, vitorlái a legkorszerűbb technikával készülnek. Magyarországon is van hajógyártás, méghozzá Antal Gábor alias Pata műhelyében, ahol a hajók mellett árbocok is készülnek.

A finnesek egy nagy családot alkotnak, hiszen a legfiatalabb 15 éves versenyző egy mezőnyben versenyez a 70 fölöttivel. Az idei évre 50 hajóra számítanak, akik között külföldiek is lesznek. A legnagyobb név kétség kívül Ian Ainslie, aki a Dál-Afrikai America’s Cup hajó, a Team Shosoloza kormányosa volt a legutóbbi sorozat alkalmával. Érkeznek déli szomszédunktól Szerbiából is résztvevők.

Az Országos Bajnokság sok versenyzőt vonz. A címvédő Hajdu Balázs ( Kereked ) legnagyobb kihívója Pál Gaszton ( BYC ), aki az idei Európa Bajnokságon a kiemelkedő 28. helyen végzett, és múlt héten megnyerte az Osztrák Bajnokságot. Pál edzőtársa Beliczay Márton ( ARSC ) is sokat vitorlázott, és a tavalyi bronzérmét szeretné idén tovább fényesíteni. A trónkövetelők sokan vannak. Huszár Géza, Haidekker Péter, Lukáts Ákos, Majthényi Zsombor, Pallay Tibor mind-mind eséllyel szólhatnak bele az élmezőny küzdelmébe. Vannak olyanok is, akik csak „vendégek” az osztályban. Ilyen az idei Finn Junior VB. 9. helyezettje Bakóczy Róbert és a Laseres Tomai Balázs is. Õk a jövőben akár ebben az osztályban is vitorlázhatnak.

Az első futam szerdán 10:30-kor indul. Összesen 10 futam megrendezését tervezi a rendezőség, melyet Koltay Gusztáv vezényel rutinos csapatával. Az Országos Bajnokság értékeléséhez 4 futamra van szükség.