Bár a sport történetével nem vagyok teljesen tisztában mégis azt hiszem, hogy a magyar rádió-távirányítású modellvitorlássport az egyik legaktívabb, ha nem a legaktívabb évét zárta idén.

Ha visszanézek 2005-ig, akkor mindenképpen ezt látom, de szerintem ez jóval régebbre tekintve is igaz. Az év számomra elég zaklatott volt és viszonylag keveset tudtam ebbõl élvezni, utólag visszanézve pedig valóban ez van. De lássuk mindezt számokban.

Idén indult a

Micro Magic

osztály, melynek 12 versenye volt. Ebbõl kettõben sikerült  a 70 cm vagy annál rövidebb modellhajókat is bevonni. Az MM jól indult, mert az elsõ év ranglistáján 39 versenyzõ  vett részt. Több mint ötven hajó került értékesítésre és a Portugáliában, Faroban rendezett Európa bajnokságon elnyertük a 2010 évi EB rendezés jogát. A versenyen Beliczay Péter 16. míg Szathmári Miklós a 41. helyen végzett. Október 26-án megalakult az MMMSZ vagyis a Magyar Micro Magic Szövetség, melyet a nemzetközi szövetség is elismert, mint magyar tagszervezetet.

Nem is olyan rossz ez egy elsõ éves osztálytól…

A hagyományos NAVIGA osztályokban nem ilyen rózsás a helyzet. Bár idén rendeztünk 17 év után egy Világbajnokságot az, az én véleményem szerint nem volt túl sikeres. Eredményesség szempontjából egyedül Ifj. Csóka László két osztályban is elért junior bronzérme említésre méltó. Persze a verseny helyszíne sok olyan extra körülményt tartogatott, aminek a megismerésével a magyar versenyzõk nem sok idõt töltöttek, így nem kell csodálkozni.

A nemzetközi szereplések sem sok mindent csillogtatnak meg. Ifj. Csóka László 4. és Forrai Csaba 8. helyezése az F5-M osztály Európa Kupa sorozatán bíztató, bár a valós erõviszonyokat inkább a Világbajnokság mutatta.

Véleményem szerint a  NAVIGA a végét járja. Nincs bíráskodás és a jelenlegi vezetõk a vitorlás szekcióban felállni készülnek. Ez egyrészt jó dolog, mert szerintem egy kivétellel alkalmatlanok a feladatra, de a másik oldal az, hogy nincs, aki csinálja. Persze mint mondtam, azért lenne, csak a VB nevezési díjakat osztályonként 15 Euroval meg kéne emelni ahhoz, hogy egypár jól képzett számon kérhetõ szakember vezessen le egy ilyen versenyt. Nem hiszem, hogy ez olyan nagy mágia lenne. Ráadásul a két évente megrendezett esemény, a Világbajnokság megérdemelne annyit, hogy ne mutyizásból kelljen összeállítani azt.

Sajnos itthon az

F5-10

osztály kora lassan leáldozóban van. Ennek egyik oka, hogy kevés a verseny és így nem érdemes fentartani egy ilyen drágának nevezhetõ hajót. Véleményem szerint a több verseny, egy kicsit több aktivitást vonna maga után, bár így is csak ideig, óráig lehet visszatartani a dolgot. A jóval egyszerübb hajóosztályok elszívják a versenyzõket.

Az

F5-M

osztály a NAVIGA berkein belül talán a legnépszerübb. Ennek ellenére az elõzõ évhez viszonyitva ez az osztály vesztette a legtöbb indulót. Hogy ennek mi az oka, azt csak sejtem. Azt hiszem a  házi és az úgynevezett gyári hajók között olyan nagyra nött a különbség és a gyári hajó olyan drága lett, hogy sokan elvesztették a kedvüket. Talán érdemes lenne egy olyan rendszr kialakítása, ahol a régebbi, már nem túl versenyképes hajókat is lehessen értékelni. Persze jót tenne az osztálynak, ha valaki egy kicsit erõsebben szívén viseli a sorsát.

Az mindenképpen jót tesz, hogy Sopronba került az Európa Kupa és a Móvár Kupára az Országos Bajnokság. Remélem akad az osztálynak egy olyan hajóereje, amivel fejlõdni tud.

Az

F5-E

osztály volt a Micro Magic megjelenéséig a legnépszerübb osztály.  Mintha az MM hatása meg sem látszana rajta, de ugyan annyi hívet nyert, mint amit veszített. Úgy látom, hogy hosszú távon ez a leginkább életképes osztály a NAVIGA osztályokon belül. Hozzáteszem, hogy ez az osztály az átvezetõ út a legkeményebb modellvitorlás osztály az IOM felé.

A ranglistán résztvevõk száma osztályonként:



2007    2008    2009

F5-10

14        14        12


F5-M

15        18        13


F5-E

18        27        26


MM

0           0        39

Sajnos az

IOM

flotta megalakításáról letettem, mert jelenleg kevés a hazai lendület ebben az irányban. Van összesen 8 felmért és regisztrált hajónk, de az akarást ez nem segíti és úgy tûnik jelenleg nincs is ez irányba motiváció. Nehéz ügy, de aki itt világszinten eredményes tud lenni, az eredményes lesz bárhol a világon. A világversenyeken mindazonáltal tudunk magunknak minden alkalommal két helyet szerezni, ezért szükséges egyfajta válogató kiírása, hátha többen akarunk elmenni egy-egy világversenyre. A felkészülést segíti szerencsére, hogy  legközelebb a 2009. év legjobb IOM nemzete a horvát van, igy viszonylag nem kell sokat utazni.

Az mindenképpen bíztatónak látszik, hogy a vodicei versenyen már sikerült futamokat is nyerni úgy, hogy ott volt az utolsó VB 1. 5. 8. és 12. helyezettje is. Bíztató, hogy technikailag és taktikailag sikerült elérni a világ élvonalát. Már csak egyetlen ponton kell erõsítenünk, bár azt gondolom, hogy ez fog a legnehezebben menni. Mentálisan is kellõ állóképességet kell összegyüjteni.

Az év végén hárman –Forrai Csaba, Szathmári Miklós és én – megalakítottuk a SAILING.HU Team-et, mely azt kivánja szolgálni, hogy profi marketingel támogassuk a felkészülésünket és a lehetõ legrövidebb idõ alatt eljussunk a modellvitorlás világ élvonalába. Hamarosan bõvebb információkkal is szolgálunk ennek jellegérõl.

Összeségében a 2009-es év nem sikerült rosszul és hosszú távon a szokatlanul sok verseny elõnyére fog válni a magyar mezõnynek, a következõ Naviga VB-n. Már ha valóban igaz, hogy a lengyelek megrendezik azt 2011-ben.

A 2010-es év elsõsorban a Micro Magic EB-rõl fog sokak számára szólni, ahol jelenleg 6 helyünk van, amelynek kiválogatásának pontos feltételei 2010. február 6-ig  hivatalosan is kiírja az MMMSZ.

Nem szeretnék telhetetlennek látszani, de az ideinél is aktívabb szezonban és szélben gazdag versenyekben reménykedem 2010-ben.

Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok minden modellvitorlázónak !