Vízre szállt a Balaton legnagyobb és legújabb charter vitorlás hajó flottája. Ünnepélyes hajóavatással indult útjára a Balaton legnagyobb és legújabb vitorlás hajó flottája április közepén. A hazai vitorlázás történetében az is újdonság, hogy a flotta vadonatúj hajókból áll.



A flotta elindítóinak nem titkolt célja, hogy megreformálják a balatoni nyaralási szokásokat; a vállalkozás minden tekintetben különbözik az eddigi kezdeményezésektől.



Az avatás alkalmából a kikötőben, a Balatonlellei Yachtclubban tartott sajtótájékoztatón

Helmeczi Rozália

, a flottát tulajdonló

EastCraft Kft

. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy magyar tulajdonosok azzal a céllal alapították vállalkozásukat, hogy

a Balatonon életre keltsék a minőségi vitorlás hajó chartert és a vízi turizmust.

A balatoni vitorlázás nagy múltú, ám szűk, kiváltságos réteg számára elérhető szórakozás volt, s ezzel a Balaton egy olyan értéke maradt elzárva a nagyközönség elől, amely éppen hogy nagy húzóerő lehetne, ha megfelelő formában kínálnák azt.

Az úgynevezett

élményvitorlázás

az, amit Magyarországon is megismerhetnek most az igényes, izgalmas, örök élményt nyújtó, aktív nyaralásra vágyó családok, baráti társaságok.


Az utóbbi években a vitorlázás mint hobbi tevékenység egyre elterjedtebb lett, s évről évre nő azoknak a száma, akik vitorlásvizsgát is tesznek annak érdekében, hogy szabadabban élvezhessék e vízi sport szépségeit. A hajós oktatási rendszer ontja tehát a képzett hajósokat, miközben bérelhető minőségi hajókból itthon igen szűkös a kínálat.

A tulajdon szerepe szintén átértékelődött, hiszen a költséges hajóvásárlás és a fenntartási költségek sokak számára nem megengedhetők, így a bérlés által nyílhatnak meg a vitorlás sport kapui a nagyközönség előtt. Összehasonlítva a költségeket,

egy hajó éves fenntartási költségéből és kikötői díjából

– s itt természetesen még nem említettük magának a hajónak a vételárát – akár

20 napig is bérelhető egy hajó.

(Ez nagyon sok idő, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy átlagosan 20-30 nap egy ember egész éves szabadsága.)

S habár jelenleg is bérelhetők vitorlás hajók a Balatonon,

a most útjára induló szolgáltatás egyedülálló színvonalon és szolgáltatáscsomaggal nyit

az aktív, igényes, ám hazai nyaralást előnyben részesítő közönség felé.

A szolgáltatás lényege, hogy azokat a legmagasabb igényeket is kielégítő vitorlás hajókat kínálják bérlésre, amiket megvásárolni és fenntartani valóban csak keveseknek lenne elérhető. Ezekhez a hajókhoz pedig olyan

változatos túraprogramokat kínálnak

, amelyek által megismerhetők a Balaton környéki települések, történelmi látványosságok, a helyi borkultúra és gasztronómia (egyhetes családi túra, öko-túra, geológiai időutazás, bor túra, stb.).

Az EastCraft élményvitorlázás programjával egy luxus kivitelű, vadonatúj hajóval egy hét alatt körbejárható a Balaton, minden nap más-más programmal, a vitorlázás semmihez sem hasonlítható élményével, úgy hogy közben a minőségi szállás sem jelent extra költséget.



A flotta

A hajókról – melyek a balatonlellei BL Yachtklubban állomásoznak –

Káli Csaba, a Jeanneau hazai kereskedelmi képviseletének vezetője

számolt be részletesen.

A flotta összesen

6 hajóból áll

, melyek közül

4 db 3 kabinos Jeanneau SO 36i.


Ezek a hajók 6-9 ember számára nyújtanak teljes értékű szálláshelyet, a maximális utaslétszámuk pedig 12 fő. Õk a Dávid király, Julius Ceasar, Nagy Sándor, Nagy Károly neveket kapták.

A flotta tagja még a kétkabinos Pókerarc, mely egy Jeanneau SO 30i, s melyen 4-6 fő szállhat meg és 8 fő vitorlázhat.

Hasonló adottságokkal rendelkezik a Pikk Dáma névre keresztelt

Jeanneau SO 36i típusú

hajó, azzal a különbséggel, hogy kabinjaiban 4-7 fő alhat, míg a maximális utaslétszám 12 fő, ez a hajó további extrákkal került felszerelésre, amelyek főként a szállás kényelmére helyezik a hangsúlyt.

Ez a hat hajó ma a Balaton legnagyobb, legújabb hajókból álló flottája, s elmondhatjuk, hogy

ezek a hajók igazi tengeri túravitorlások

.

Az EastCraft választása – a vitathatatlan minőségen túl – méretük miatt esett rájuk, hiszen ezekkel a hajókkal a Balaton bármelyik vitorlás kikötőjében még könnyedén és biztonságosan lehet kikötni. A másik fontos tényező, hogy a hajók merülése csak 1, 47 méter, így biztonsággal lehet közlekedni velük alacsony vízállás mellett is.

A hajókat egyébként speciálisan a bérlést választó (adott esetben gyakorlatlan) vendégekre alakították, ami azt jelenti, hogy a stratégiai fontosságú eszközök, mint

a körkormány és az árbocba tekerhető roll-vitorla gázrugós albával az amatőrök számára is könnyen kezelhető technikai megoldások.


Így aztán egy átlagos családfő, aki megszerezte a vitorlásvizsgát, gyakorlatilag bármilyen időjárási viszonyok között biztonsággal elvezetheti a flotta bármely hajóját.

A kisgyerekesekre is gondoltak, hiszen a korlátok, az oldalfalak kialakítása lehetővé teszi, hogy pár éves gyerekek is szabadon, biztonságban közlekedhessenek a hajón.

Természetesen a vizsgával nem rendelkezők számára minden hajóra skippert is biztosít az Eastcraft.


A hajók

a maximális kényelmet szolgálva

mindennel fel vannak szerelve

; többek között hideg-meleg zuhanyzó (amely a fürdőlétra mellé is kivezetésre került), CD és MP3 lejátszó rádióval, internet kapcsolat, LCD TV, DVD lejátszóval, kábel tv csatlakozással, minden igényt kielégítő konyha és a legigényesebb anyagokból, fából, bőrből készült elegáns berendezés nyújt valódi luxust a bérlőknek.


Üsztöke Botond

, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, – aki részvételével is jelezte, támogatja a kezdeményezést – a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a térségben kevés a négy- és ötcsillagos szálloda, ezért a charter flotta ilyen értelemben is kiegészíti a környék szolgáltatásait.


A tájékoztatón végezetül

Litkey Farkas

kilencszeres Kékszalag Nagydíj győztes vitorlázó beszélt arról, hogy azok, akik az EastCraft flotta hajóit választják, olyan döntést hoznak, mintha egy szálloda esetén a Hilton lánc egyik tagjában szállnának meg.  Litkey arra is rámutatott, hogy

a Balatonnál eddig nem létezett hazai és külföldi hajóturizmus, amelynek feltételeit elsőként a magyar vállalkozók által létrehozott vállalkozás, az EastCraft Kft. teremtette meg.





Az Eastcraft részletes információkkal, szélelőrejelzéssel, árkalkulátorral várja az érdeklődőket a honlapján (

www.eastcraft.hu

), valamint a BL Apartments és Yachtclub C épületében található irodájában is.


mk