A tavasz egyik legelső magyar vonatkozású tengeri bajnoksága zajlott le a múlt hétvégén Biograd felségvizein. A Genua Tengeri Vitorlás Egylet rendezésében a már-már hagyományőrzőnek mondható X. Genua Kupa mind az események mind időjárási körülmények alakulása miatt izgalmas végkifejletet eredményezett a résztvevő a csapatok számára.


Néhány szóban a verseny előzményeiről, történetéről : Lassan 10 éves múltra tekint vissza a magyar amatőr vitorlázás egyik szerény, de annál kellemesebb, tavaszi és őszi versenyből álló megmérettetése az 1999 – ben alapított Génua Tengeri Vitorlás Egylet szervezésében  „ELAN 340 race” hajó osztály bevetésével. Jól felszerelt 2-4 éves hajók, a rádiós fonetik abc -ről elnevezve: Alfa, Bravo, Charlie… szürke héj, fehér deck. Szépek és jól felszereltek, ínyencebb sporttársak is szívesen ízlelgetik.

Nem nagy verseny, általában 10-15 hajó, de a fergeteg hangulat miatt akár többnek is tűnhetne…

Van egy kora tavaszi (márc-ápr) és egy késő őszi (nov. eleje). Ilyenkor az árak már akciósan nyomott hatásúak , nem egy Tengeri Nagyhajós brutál.

Itt a hangulat az, amit nem lehet megfizetni. Amikor  magukat jól érezni akaró, kiöregedett és még aktív sportolók,  vitorlázók (420,470,finn,lézeresek), és kedvtelők összeverődnek egy ilyen regattán, abból rossz süti már nem sülhet ki.


A hajósorsolás :

Még hetekkel előtte vmlyen vendéglátóipari objektumban. A legötletesebb eddig az volt, amikor hoztak egy tálca italt üvegpohárban, megkínáltak minden skippert, és koccintás-ivás után megkérték őket, hogy nézzenek a pohár aljára. A hajó neve volt alulra felragasztva.) aztán  megindul a hangulat, kezdődnek az anekdotázások, egymás húzása, „zrikálása”, sportbéli teljesítmények felhangon való felemlegetése…stb.



A 2010 áprilisi verseny 3 napja:


O-dik nap (Training day) :

Egész nap a vizen. Este Ünnepélyes megnyitó, térképek kiosztása, zászlósorsolás, szabályzat ismertetése, kupák bemutatása, egyen pólók kiosztása.( Három nap 4 futam. 1-2. nap navigációs túraverseny, a megnyitón kiadott tengeri térképen berajzolt útvonalon tekergések a szigetek között néhányat még 360-nal, teljesen-, vagy pl. páros szigetet 8- asban megkerülve, Biograd – Zut, Zut – Biograd fix pontok között). Majd  vándorlás hajókon, esti főzés-evés és természetesen az elmaradhatatlan, de disztingvált italfogyasztás. Aztán a megérdemelt pihi.


Az első nap:

1-2-es szélben 11 kor rajtolt el a mezőny Biográd elől a Pasman Csatornán DK -felé véve az irányt, majd a MURTER-tengeren ÉNy-nak fordulva, sok sziget között slalomozva jutottak el a II. ellenőrző pontig, ahol is az épp aktuális helyezési sorrend lett a tényleges befutó a szél leállása miatt.

A nap legizgalmasabb  manőverét az addig 7-8 helyen kullogó Bartuc Gergely által kormányzott „Ördögök” csapat hajtotta végre a DELTA nevű hajóval, ugyanis egy ajándék szélcsíkon 1 mérföld alatt a teljes mezőnyt állni hagyták és elsőként vették a II. ell. pontot, amivel később a futam zárult.

A helyzetet még bonyolítja hogy a pont vétele után a II.  helyen érkezett JULIETT (Gál Gabriella-Kakas Máté csapat) azonnal visszavette vezető pozícióját, de a lefújás miatt ezt már nem tudta érvényesíteni az eredményben. III.-ként a Szentendrei Református Gimnázium testnevelőiből és vitorlázó diákjaiból épített ADRIA SPORT CLUB (ASC) csapata futott be.


A 2. napon :


Még Zuton a reggeli skipper értekezleten úgy tűnt, hogy hasonlóan gyengeszélben kell majd megküzdeni a helyezésekért, de szerencsére a  11-órás rajtra már 3-4-esre erősödött az ÉNY-i szél és ez egész nap szépen ki is tartott. A rajt  bent a zuti öbölben  lett kijelölve, érdekessége hogy iránya miatt bőszeles startra sikeredett, ami csak fokozta a hangulatot. Kiérve a Siti-csatornába erős 4-es szél (néha 5-ös befújásokkal) fogadta a mezőnyt, élvezetes csatákat csiholva a szűkebb szigetfordulóknál.

Egy előny meg nem adása végkifejletét az egyik hajó bal hátsó korlátja bánta meg, majd később egy hosszab hátszeles szakasz végén a 3 vezető hajó, egymással csatázva fordult be spivel félszélbe (…még elmegy, nyomjátok !…és kicsit fordult a szél is…), amiből egy gyönyörű látványos fekvéses és lobogtatásos Laokon csoportot alkottak művészvénájú versenytársaim.

Még ott a tetthelyen sikerült a már bizonyára  elkoszolódott hátsó csörlőt és az egyik manchaft ruházatát bő sós vízzel jól átmosni. A szélkígyó szorításából először a JULIETT szabadult ki, majd a DELTA (Ördögök) hajóján gyengült a nyomás, végül a Bende Attila – Sipos Péter (ARSC) által fémjelzett BRAVO (Genuia 1) hajó renoválta  freskóra illő helyzetét.

Meg kell azonban jegyezni, hogyha a BRAVO nem ejt le, akkor a JULIETT (a csörlőmosó) komolyabb havariaba kerülhetett volna, ami hozzá járult a BRAVO pozícióvesztéséhez. Ezt persze a parton, kézfogásos  „kössszissszépen”  meg néhány sör, no meg a manchaft – lány „örökhálás” tekintete oldotta fel. Így a napot a továbbiakban helyzeti előnyét tartó JULIETT nyerte, II. és III hely is maradt mozdulatlan…DELTA, BRAVO.

Este futam eredményhirdetés, mólóparty…


3. nap:

Rövid pályás „Rongyolófutamok” . Helyszín a Biográd előtti  Pasman-csatorna a Babac és a Katarina szigetek által elfoglalt vízterület. Az első futam kreutz rajttal ÉNy felé elindulva 2 kört teljesítve, a 2. bőszeles rajt DK irányban szintén duplázva a távot. A táv összesen 3-5 tengeri mérföld, ezért itt kiemelt szerepet kapott a rajttaktika, és a gyorsaság. Ekkor már 4-(5)ös  légmozgások  borzolták a víz hátát. Rajtoknál ment a dodgem, szerencsére nagyobb ütközések és balesetek elkerültek mindenkit. Nem mondom hogy egy jó nagy adag adrenalin nincs jelen ezekben a pillanatokban. Szinte érezni a szagát! Egy kutya biztos fejfájást  kapna…Kiabálás, csörlők kerregése, utasítások, vitorlacsattogás, mindenfelé gyorsan mozgó emberek, hajók, orral minden irányban… van egy fajta káoszérzés a látványban….

Az itteni 2 futam eredménye összeadódik, és ez alapján hirdetnek győztest akik remek taktikával és sebességgel a szentendreiek, azaz a FOXTROTT lett, őket a DELTA majd a JULIETT követte. A Fair Play díj  elnyeréséért a Kocka Tamás vezette INDIA/ASC 2/ csapata tett a legtöbbet, akik genua szakadás után egy szál nagyvitorlával meneteltek végig, hősiesen krajcolgattak mint egy selejtes finn, de a végén a zsűri úgy döntött, hogy volt más hasonló kaliberű tett is, így idén nem került kiosztásra a díj.

… este Összesített eredményhirdetés, kupa, Vándorkupa kiosztása, zsűri munkájának megköszönése.


Horváth-Gál Zoltán



EREDMÉNYEK



hajó



skipper



csapat



I. Futam



II. Futam



III. Futam



összpont



helyezés



lobogó



DELTA



Bartucz Gergely



Az Ördögök



1



2



2



5



1



piros-fekete



JULIETT



Gál Gabriella



GG



2



1



3



6



2



rózsaszín



FOXTROT



Kocka Gábor



ASC I.



3



4



1



8



3



UV zöld



HOTEL



Gramer László



GL



4



5



4



13



4



zöld



BRAVO



Bende Attila Gy



Genua I.



7



3



5



15



5



fekete-fehér



GOLF



Tóvizi Péter



Jolly Rogers



6



6



7



19



6



piros-fehér



ECHO



Tóth Gábor



TG



5



10



6



21



7



fekete



CHARLIE



Szira Krisztina



Zsiráf



9



8



8



25



8



piros



INDIA



Kocka Tamás



ASC II.



8



7



10



25



9



kék



ALFA



Klébert János



Klébi



10



9



9



28



10



sárga