Hétvégén rendezték Balatonlellén a II. Surgicare Orvos – Gyógyszerész Kupát és a II. Mackó Classic oldtimer regattát. Az Ügyvéd illetve Közmű Kupákkal azonos rendszerben szervezett Orvos – Gyógyszerész Kupa mára elérte társrendezvényeinek népszerűségét.

Elmondható, hogy az üzleti regatták közül talán a legdinamikusabban fejlődő versenyről van szó. Dr. Kollár Lajos a Pécsi Tudományegyetem professzora és egyben a verseny fővédnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szervezők tavaly egy hiánypótló kezdeményezést indítottak útjára az egészségügyben hivatásukat gyakorlók regattájával. Megemlítette, hogy mára rengeteg verseny lett Balaton szerte, ezért is szükség van néhány komoly és minőségi, szakmák szerinti megmérettetésekre. A regatta nem csak vitorlásverseny, hanem egyben kitűnő alkalom, hogy a szakma képviselői találkozzanak egy, a megszokottól eltérő környezetben.

A verseny résztvevői komoly rangot adtak a rendezvények. Rektorok, professzorok, egyetemi tanárok illetve klinikai, kórházi és gyógyszergyári csapatok versenyeztek, de természetesen jelen voltak ismert vitorlázóink is, Székely Antal, Litkey Farkas vagy Soponyai Géza, hogy csak a legeredményesebbeket említsük. A doktoroknak sikerült rangos hajóparkot is felvonultatniuk, Gardazzurra, Anna, Tabu, a 40 lábas katamarán a HUNcat és Soponyai Géza legújabb reménysége a Sleepwalker, az új 37 lábas Nautic is hadrendbe lett állítva. A verseny betétfutama a Mackó Classic csatasorba szólította szinte a teljes 25-ös jolle flottát, de a sportos hajók sora ezzel nem ért véget, X35-ösök, Nautic-ok, 8 méteresek, Scholtz-ok vagy Melges is versenyzett az orvosok kupájáért.

Ahogy már azt a minőségi szakmai regattákon megszokhattuk a legnépesebb mezőny a yardstick I osztályban volt, itt alakul ki a legnagyobb versengés. Szombaton a terv szerinti túraversenyre került sor, a Lelle – Szemes – Zánka –Boglár – Lelle útvonalon. Stabil északkeleti szélben rajtolt a mezőny, az élelmesebbek a rajtvonal északi részén startoltak, majd gyorsan kifordulva szinte célba vették a szemesi bóját. Szemes és Zánka között jött a félszeles vágta. Zánkánál a Healthfirst vezetett a Gardazzurával, majd jött a Dr. Rose Medical Center a Picaboval, harmadik az új Nautic 370 Run volt a Hypocampus csapatával, negyediknek az Annával versenyző Uniprax vette a pályajelet. A Ys II-ben a Zsigmondi Vilmos Harkányi Gyógykórház és a Surgicare csatázott, míg a harmadik vonalban a Markusovszky Kórház és az Akadémiai Kiadó vívott nagyot. Boglárig hátszélben haladtak a hajók, ezen a távon sokat javított helyzetén a 40 lábas katamarán a Debreceni Egyetem csapata, szinte befogta az élmezőnyt. Az utolsó, ismételt krajc szakasz már nem változtatott jelentősen a helyezéseken, nyert a Gardazzura a Picabo és a Sleepwalker elött. A Ys I osztályt a Sleepwalker (Hypocampus), a Ys II-t a Mackó (Surgicare), míg a Ys III-at a Pápu (Markusovszky Kórház) nyerte.

A verseny betétfutamán a Mackó Classic-on hasonlóan nagy küzdelem bontakozott ki a Mackó, a Lázadó és a Hobo között melyből végül a verseny névadója kerekedett ki győztesen. A címvédő Tatus idén lecsúszott a dobogóról.

A befutó után lehetett nevezni a kikötői Optimist versenyre, a félórás nevezési határidő alatt 14 nevező jelentkezett a Pannon Yacht Charter díjáért folytatott versenyre. A nevezőknél sokkal többen voltak a partfalon összegyűlt nézelődők, szurkolók. Sokakat hajtott a kíváncsiság, hogy a felnőttek Op-s próbálkozásait közvetlen közelről figyelhessék. A versenyt selejtezők, közép és elődöntők illetve a döntő után Bujdosó Mátyás nyerte megelőzve Temesfői Zénót és Bérci Pétert.

Este hat óra körül kezdődött az eredményhirdetés, melyen az értékelt csapatok a Volvo, a Wörwag Pharma, a Sauska, a Feketevölgy Panzió és a Ballantine’s ajándékokat vehettek át.

Az előzetes tervek szerint vasárnap két pályafutam volt a programban viszont a hajnalban megérkező front olyan erős szelet hozott, hogy a második napot halasztással kellett kezdeni. Tizenegy óra körül az időjárás előrejelző szolgálat további szélerősödést jósolt, így a versenyrendező startpisztolya három dörrenéssel jelezte, hogy az idei évre vége az Orvos – Gyógyszerész Kupának.

Összegezve elmondható, hogy a regattán 30 szakmai szervezet vett részt 40 hajón. Voltak, akik több csapatot is indítottak és persze olyanok is, akik csak a parti programokat részesítették előnyben.

Eredmények:

http://www.orvosgyogyszereszkupa.hu/index.php?page=3