Véget ért az ausztrál szezon az Olimpiai hajóosztályok számára. Ben Ainslie újra a csúcson.

Szombaton véget ért a Medal race-ekkel a Sail Melbourne.

Az első 2 medal race-t a Finneseknek és a 49eseknek tartották a part közelben az olykor pörgölődős erős szélben.

A finneseknél Ben Ainslie vette át a vezetést a 4 nap, amikor is három első helyet szerzett és került 1 ponttal Zach Railey elé, míg a franciák a harmadik és negyedik helyen várták a folytatást. Az ötödik napra a britek vették át a vezetést a pódiumon, Giles Scott a második, míg a 2010-es világbajnok Ed Wright a harmadik helyen kerültek a Medal race-be. Ainslienek 6 pont előnye volt a másodikkal szemben, így okosan lekövetve ellenfeleit a 4. helyen végzett, Ed Wright a 2. és Giles Scott a 3. Pieter Jan Postma az utolsó előtti nap is nyert egy futamot, de a Medal race-en is ő futott be elsőként, így sikerült megszereznie a 4. helyet. A két francia 5. és 6. helyen végzett. Az új-zélandi Dan Slater, aki 2 éve ugyanitt majdnem megnyerte a világbajnokságot „csak” a 10. helyet tudta megszerezni.

49eseknél az új-zélandiak és az osztrákok küzdöttek végig fej-fej mellett a verseny során, de az utolsó futamon az osztrákok, Delle Kartch Nico és Nikolaus Resch 10 ponttal verték kiwi ellenfelüket Peter Burling és Blair Tuke, így ők nyerték a regattát. 3. az amerikai Erik Storck és Trevor Moore egység akik a Medal Race-t nyerték, míg 4. az ausztrálok favoritja lett.  A dánok, nem azok, akik az olimpiát nyerték, a 7., míg a másik osztrák egység a 10. helyen fejezte be a versenyt.

A férfi 470eseknél az első 4 közül még bárki nyerhetett, hiszen csak 4 pont választotta el a vezető osztrákokat a 4. helyen álló ausztráloktól. Belcher és Page már 1 kör után elég nagy előnyre tettek szert , megmutatva, miért ők nyerték az olimpiát, de nem örülhettek sokáig, hiszen a Melbourne-ben megszokott északnyugatiról délnyugatira forgott szél miatt érvénytelenítették a futamot a második helyen álló amerikai egység nagy örömére, akiknek akadt egy kis problémájuk a spinnakerrel. A második próbálkozásra viszont már végigengedték a futamot. Belcher és Page itt sem adott esélyt ellenfeleiknek és a futamgyőzelmükkel az első aranyat nyerték meg az ausztráloknak a versenyen. Megtartotta második helyezését az amerikai Mcnay-Biehl egység, míg a harmadik helyre a másik ausztrál egység érkezett pontegyenlőséggel az addig vezető osztrákokkal, akik a 4. helyen végeztek végül.

Női 470-ben sem voltak boldogok az osztrákok, hiszen az addig vezető Sylvia Vogl és Carolina Flatcher kikapott a német Kathrine Kadelbach és Frederike Belcher -az ausztrál Matthew Belcher felesége- duótól. A kínaiak egysége nyerte a futamot, ezzel a 3. helyet biztosítva honfitársaik előtt. Nem volt túl nagy mezőny a nőknél, mindössze 7 egység nevezett a regattára…

Nick Thompson a lasereseknél már a Medal race előtt 9 ponttal vezetett a második előtt, így nem kellett túlzottan megerőltetnie magát, hogy az ő nyakába akasszák az aranyat. A medal race-en sikerült is neki megtartani vezető pozícióját, így megszerezte a britek 2. aranyát. Második lett a meglepetés ember Tom Burton, aki eddig a gyenge szelekben tudott jól menni. 4 futamot nyert a verseny során és a Medal race-ben sem engedte Slingsby-t maga elé, akinek így a 3. hellyel kellett beérnie.

Radiálban a medal race izgalmasnak bizonyult. Az első 4 helyezettet 8 pont választotta el a futam előtt. A kínai Zhang Dong Shuang végig vezetve a versenyt a medal race-en sem engedte maga elé a hozzá legközelebb lévő holland Marit Bouwmeestert, így a 3. helyen befutva megnyerte a versenyt. A futamot a svájci Nathalie Brugger nyerte, megelőzve ezzel a hollandot aki végül a dobogó 3. helyére szorult. 4. a finn Sari Multala lett, aki Perthben nyerte a regattát.

Az RS:X-ekkel fejeződtek be az „érem futamok”. A férfiaknál abszolút ázsiai dominancia volt, az első 5 helyen kínai és hong-kongi versenyzők végeztek. A versenyt végig vezető hong kongi Leung Ho Tsun Andy korairajtos lett, így sajnos csak 4. lett a versenyen. A futamot Cheng Kwok Fai nyerte, ami sajnos nem volt elég a győzelemre, így a harmadik helyen zárt, mivel a kínai és hongkongi társai közvetlen mögötte futottak be. Így Chang King Yin nyerte a versenyt míg Aichen Wang a 2.

Nőknél hasonló dráma volt, hiszen az ausztrál Jessica Crisp vezette a versenyt, de ő is korai rajtos lett, így csak az 5. helyen tudta zárni a regattát. Az ázsiai dominancia itt is hatalmas, az első 4 helyen kínai és hong-kongi versenyzők végeztek. Hualz Zhu (CHN) az 1. Qiubin Chen (CHN) a 2. Chan Wan Kei (HKG)  a 3. helyen végzett.

Ezzel véget ért a 2010-2011-es ISAF Világkupa sorozat első versenye. A legjobbak Miamiben várják majd a folytatást, ahol Január végén lesz megrendezve az Olimpiai hajóosztályok regattája.