Második alkalommal rajtol holnap a négykezes non-stop földkerülő, a Barcelona World Race.




A holnap délután 1 órakor rajtoló Barcelona World Race az első és egyetlen négykezes, megállás nélküli földkerülő verseny.
Az első alkalommal 2007-8-ban megrendezett versenyt a most is induló Virbac-Paprec nyerte 92 nap és majdnem 10 óra vitorlázás után, bár most újabb a hajó és a csapat fele is kicserélődött.
Estrella Damm

A pálya a Föld megkerülése a könnyebb irányban, tehát az Antaktiszt kelet irányában kell megkerülni és meg kell kerülni a Jóreménység fokot, a Leeuwin fokot és a Horn fokot is, valamint számos kapun kell áthaladni a biztonság érdekében. Körülbelül 25000 tengeri mérföld (46300 km) a pálya hossza, persze a legideálisabb esetben. Az első befutót március végére várják.

Ugyan megállás nélküli a verseny, de szakaszonkénti győzelmeket is lehet aratni, hiszen díjazni fogják a Barcelona-Gibraltár, Gibraltár-Jóreménység fok, Jóreménységfok-Cook szoros, Cook szoros-Horn fok, Horn fok-Gibraltár és a Gibraltár- Barcelona legjobb időeredményeit is az abszolút sorrendtől függetlenül.

A hajók IMOCA 60-asok, amik direkt hosszabb távú versenyekre 1-2 fő legénységnek készülnek. Nem one-design osztály, így a tervezőknek nagy szabadságuk van és csak pár megkötés van mint pl. a hajó hossza 60 lábnak kell lennie, a merülés nem lehet több, mint 4,5 méter és a legújabb szabály szerint az árboc vízvonaltól mért hossza nem lehet több, mint 28 méter. Természetesen ezeken kívül is akadnak megkötések és biztonsági előírások mind strukturális és stabilitási szinten.

Ez alkalommal 15 csapat jelezte részvételét, de csak 14 tud valószínű elindulni, hiszen az egyik hajó (Fruit) nem felelt meg bizonyos előírásoknak. A csapatok között ott a címvédő Jean Pierre Dick, aki ez alkalommal Loick Peyronnal áll rajthoz az új hajójukkal a Virbac-Paprec
3-mal. A rajtvonalon ott lesz többek között Alex Thompson a Hugo Boss-al (aki lehet végül nem fog tudni indulni, mert 2 napja vakbélműtétje volt ), Dee Caffari a Gaes Centros Auditivos nevű hajójával , Michel Desjoyeaux a Fonciával, Iker Martinez és Xavi Fernandez a Mapfre-val és még sok nagy név, akiknek már elég nagy tapasztalatuk van földkerülés szempontjából.

A szervezők egy játékot is indítanak, amivel egy hajót kell végignavigálni a versenyen. Számos díj van és már több, mint 5000-en regisztráltak.