A 100 éves hajóosztály versenyzői idén is megmérettetik magukat a már 84. alkalommal megrendezett Bacardi Kupán Miamiban.


A Starnak a VB és EB után talán ez a legkomolyabb mezőnyt felvonultató versenye, ahova mindig ellátogatnak a legjobbak a világ többi részéről. Idén 89 hajó sorakozott fel a Biscayne-öbölben, ahol már 4 napja tart a verseny és 3 futamot sikerült megrendezni.


Az első nap halasztással kezdődött, hiszen nem volt kialakult szél. 1 órával később viszont már felépült és el tudták rajtoltatni a mezőnyt. A folyamatosan balra forduló gyenge szélben elég hosszú futamot sikerült végül tartani, ahol a norvég Eivind Melleby és Petter Morland Pedersen szinte végig vezetve a futamot futottak be elsőként. Második az amerikai Andrew Campbell Ian Colemannel az oldalán, míg harmadik a francia Guillaume Florent lett.

első rajt

Következő napra már erősebb szél kerekedett, így nem kellett egyáltalán halasztani.  Ezt a futamot a svéd Fredrik Lööf és Flax Salmiren nyerte új hajójukkal, míg második az ír Peter O’Leary és David Burrows , harmadik az új-zélandi Hamish Pepper Craig Monk duó lett.

Florent és Rambeau
A verseny harmadik napjára 15 csomó körüli kelet-délkeleti szél fújt, kis hullámokkal. A rendezők 9,5 mérföldes pályát tűztek ki, amit 9 hajó sajnos nem teljesített, mert a rajtnál túl korán vágtak neki. A futamot, bár rosszul sikerült a rajtja, a francia Guillaume Florent nyerte, így a második helyre jött föl, hiszen 3 futam után már számolnak kiesőt. Második a következetesen vitorlázó Fredrik Lööf lett, aki így az élen áll, míg harmadik a háromszoros Bacardi Kupa győztes bermudai Peter Bromby és Lee White.

Negyedik napra a viharos szélben nem rendeztek futamot az osztálynak.

A Miami weeken csütörtöktől a Melges 20, Melges 24, a J24 és a hazánkban kevésbé ismert Viper 640 osztályok is küzdenek a különböző trófeákért.