A napokban megérkezett a 29er ifjúsági vitorlás osztály két példánya Magyarországra. A hajókat a Nautivela cégtől vásárolta a Magyar 49er Osztályszövetség, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a kis testvér népszerűsítésével és itthoni bevezetésével elősegítse a 49er utánpótlás megteremtését.

A hajók 2010-es évjáratúak, a 49er-t és 18footer Skiffet is készítő Ovington-boats cég gyártmányai, szinte újak, egy versenyen szerepeltek, a 2010-es 29er VB-n, ott is gyenge szélben.

A 29er, mint neve is mutatja, a 49er kis testvére, az olimpiai osztály ifjúsági megfelelője, kisebb vitorlázattal és hajóhosszal, de ugyanolyan vitorlás élménnyel és hajókezelési feltételekkel. A 29er test egy másik nagyobb riggel és kis módosításokkal átalakítható 29erXX osztállyá, ami a következő női „high performance” olimpiai osztály jelöltjei között szerepel és amennyiben ez a kategória megjelenik, sokak szerint a 29erXX lesz a befutó, a 29er, 49er és a 29erXX népszerűsége miatt.



A 29er méretei a következők:


Nagy- és orrvitorla:

13.19 m

2


Spinnaker:

16.83 m

2


Legnagyobb hossz:

4.40 m


Szélesség:

1.70 m


Teljes legénység súlya:

120-140 kg


A hajó súlya felszerelve, vitorlával:

90 kg

A 29er One Design osztály hasonlóan a 49er-hez, adott gyártóktól lehet csak beszerezni, így biztosítva az egyenlő feltételeket a versenyzők részére.

A 29er népszerűsége nagy, európa majdnem minden országában megtalálható, nagy mezőnnyel rendelkeznek a vitorlázásban élenjáró országok. Ez a népszerűség egyre jobban nő, ahogy a skiffezés látványos és média orientált megjelenése egyre nagyobb hangsúlyt kap a vitorlázás nemzetközi népszerűsítése terén is.

A magyarországi bevezetést ezzel a két teszthajóval szeretné a Magyar 49er szövetség elősegíteni, mégpedig úgy, hogy az első évben lehetőséget biztosít a kipróbálásra mindenki számára, aki szeretne skiff hajóba továbblépni ifjúsági versenyzői karrierjében.

Későbbiekben, a 29er mezőny magyarországi létrejöttével, ezt a két hajót a 49er-eknél bevált módon, hasonlóan pályázati úton lehet majd megszerezni egy-egy évadra.

A 2011-es idényben a két hajó ellátogat majd az Ifjúsági ranglista versenyekre, ahol a fiatal versenyzők, a 49er-esek szakmai segítségével kipróbálhatják a hajókat.

Az idény további napjaiban a Balatonfüredi Yacht Club és a Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet telepein lesz alkalom az új járgányok kipróbálására, a már skiffezésben tapasztalt oktatók segítségével.

Várjuk minden olyan 13-17 év közötti fiatal fiú és lány jelentkezését, akik valamilyen ifjúsági osztályban versenyeznek és elképzelhetőnek tartják, hogy pályafutásukat 29er, 29erXX, vagy 49er osztályokban kívánják folytatni.

Az alábbi naptárakban van lehetőség a hajók kipróbálását előjegyezni vagy írhattok kérdéseitekkel a 49er@49er.hu címre is illetve a „29er Hungary” facebook oldalon kísérhetitek figyelemmel a további fejleményeket:

Tesztre jelentkezés a BYC-ben:

http://www.doodle.com/cx6zxvza28prk4pv

Tesztre jelentkezés a Spartacusban:

http://www.doodle.com/969t2ashbrt7srsn

Kérjük, hogy az időpont bejegyzése után, a

49er@49er.hu

mail címre küldjétek el elérhetőségeiteket, hogy a továbbiakat egyeztetni tudjuk.


Hamrák Péter


Magyar 49er Osztályszövetség