Mindig érdeklődéssel figyeljük, ha új vállalkozás indul a hajózás, vitorlázás témakörében, főként akkor, amikor a termék vagy szolgáltatás-paletta újdonságokat is tartogat a számunkra.

A Comfort Yachting Kft. karácsonyi ajándékként 2010. december 24-én adott hírt magáról az interneten, majd többször találkoztunk nevével különböző portálokon. Kínálatában nem a megszokott hajó kiegészítők szerepelnek, hanem, ahogy ők fogalmaznak „ olyan kényelmi berendezések, melyek elérhetőek bárki számára” , úgy mint a hajó-légkondícionálás, audió berendezések és pluszként a Lombardini hajómotorok.

Az ügyvezetőt, Várnai Rolandot kérdezem, miért éppen most indították a vállalkozásukat, amikor a válság minden ágazatot, többek között a vitorlázást is érintette. Az utóbbi időben több cég bezárt, profilt váltott vagy csökkentette kínálatát:


VR:

Keller János barátommal és üzlettársammal több éve magunk is aktívan vitorlázunk, több hajót felújítottunk, felszereltünk már együtt. Ismerjük a hajó felszereléseket forgalmazó ill. beszerelő vállalkozásokat, a termékpalettát. Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy van olyan termékcsoport, amivel nem vagy alig foglalkoznak a forgalmazók, pedig lenne rá érdeklődés.


BP:

Ez lenne a hajóklíma?


VR:

Igen, a hajó-légkondícionálók forgalmazásának gondolata akkor pattant ki a fejünkből, mikor egy forró nyári napon a hajón üldögéltünk, a kajütben nem lehetett 10 percnél tovább megmaradni. Mivel már évek óta szerettük volna a hajó klimatizálását megoldani és vásárolni egy rendszert, körülnéztünk a magyarországi és a nemzetközi forgalmazók között. Úgy találtuk, hogy vannak olyan gyártók és brand-ek, amelyeket Magyarországon nem lehet megvásárolni, pedig ár/érték arányban jobbak, mint versenytársaik. Megalapítottuk a Comfort Yachting-ot és belevetettük magunkat a külföldi gyártók tengerébe.

Hosszas keresgélés és egyeztetés után az olasz Thermowell Marine termékeinek forgalmazása mellett döntöttünk, mert úgy éreztük, hogy egy európai cég, európai alkatrészekből és manufaktúra módszerekkel olyan rendszereket állít elő, amit nyugodt szívvel forgalmazhatunk és vállalhatjuk rá a garanciát. Mivel az olasz cég nem egy nagy multi, lehetőség van egyedi termékek gyártására is, így biztosítható az, hogy minden hajótípusba, minden helyre tudunk klímát szerelni. Szerencsésnek érezzük magunkat, hiszen a Thermowell tulajdonosai elismert szakemberek és az elmúlt hónapok során olyan együttműködést tudtunk kialakítani velük, ami biztosítja a folyamatos szakmai támogatást.


BP:

A honlapotokon azt olvastam, hogy nemcsak forgalmazással, hanem beépítéssel és karbantartással is foglalkoztok. Nem értem pontosan, ha van olyan klíma-rendszer, ami Do-it-yoursel, azaz „csináld magad” típusú, minek a beépítés? Ill. mit jelent pontosan a Do-it-yourself ez esetben?


VR:

a hajó-légkondícionálás korántsem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják. Ha van elegendő hely a berendezés elhelyezéséhez és a csövek elvezetéséhez, valamint a kapitány szeret szerelni, az IZY rendszert javasoljuk. A Thermowell IZY Do-it-yourself rendszere jelenleg egyedülálló a piacon, itt a vevő egy készletet vásárol, amiben megtalálható a klímához szükséges összes alkatrész és egy részletes beépítési útmutató. A vevő ezután önállóan, a szükséges szerszámokkal felszerelve be tudja építeni a rendszert, nem szükséges műszaki végzettség hozzá. Amennyiben ezt nem szeretné vállalni, nincs rá ideje, vagy épp nem szívesen fúrná meg a hajótestet vízvonal alatt, mi vállaljuk a szakszerű beépítést.

Az IZY-n kívül még 4 féle klíma rendszert forgalmazunk, a kisebb 7000 Btu teljesítményű self-contained, azaz önmagában zárt rendszertől a nagyobb, akár 24.000 Btu-s vízkondenzációs rendszerekig, egyszerűbben fogalmazva akár 25 láb hajómérettől 60 lábig. Ezek a rendszerek már szakszerű felmérést és beépítést igényelnek, sokszor nem az ügyfél, hanem a hajóban rendelkezésre álló hely „dönti el” melyik rendszer a leginkább megfelelő.


BP:

Hogyan? Az ügyfél akkor miben dönt?

VR: nagyon fontos az előzetes beszélgetés, igényfelmérés, hogy tudjuk pontosan mire van szüksége a hajó tulajdonosának. Minden kabint szeretne klimatizálni? Esetleg minden kabin hőmérsékletét külön termosztáttal szeretné állítani? Mennyire fontos számára a csendes működés? Milyen a hajó belső enteriőrje, ahhoz szeretné-e igazítani a rácsok színét? És még sorolhatnám, sok apró kérdést érdemes tisztázni, azon túl, hogy a hajóban legyen kellemes a hőmérséklet. Az előzetes felmérés és egyeztetés után a beépíthető variációkról részletes ajánlatot írunk, ez az alapja a megrendelésnek.


BP:

a megrendeléseket milyen határidőkkel vállaljátok?


VR:

a gyártói kapacitástól függően 4-6 hét, de néhány rendszert tartunk raktáron is a gyorsabb kiszolgálás érdekében.


BP:

Mi a cél?

VR: sok-sok működő Thermowell klíma a vitorlás és motoros hajókban  Komolyra fordítva a szót: úgy látjuk, hogy van helyünk a balatoni, sőt a magyarországi hajós-életben, mi a maximumot nyújtjuk minden egyes munka során. Az eddigi referenciáink azt mutatják, hogy jó úton indultunk el. Kiemelném itt az EASTCRAFT charter-flottát, melynek 5 hajóját láttuk el légkondícionálással, valamint Láng Róberték, azaz a Pannon Yacht Charter is bennünket bízott meg Bavaria hajóinak klimatizálásával. Folytatásként a gyártó által biztosított technikai továbbképzéseken túl újabb lehetőségek, ötletek után kutatunk, keressük az újdonságokat -gyártókat és termékeket- melyekkel a hazai hajósoknak jobbat, mást tudunk kínálni.