A Svéd Királyi Yacht Klub (KSSS) képviseletében az Artemis Racing az új hivatalos kihívója a címvédő Golden Gate YC-nek.

Azzal, hogy Onorato pár napja bejelentette, hogy a Mascalzone Latino nem indul az AC-n, sikerült tovább erodálni a Kupa hírnevét. És ezen a La Repubblicának adott interjúja sem javított.

A Club Nautico di Roma visszavonult fújt pár napja és hatalmas csend telepedett az AC hivatalos kommunikációs csatornáira. A nemzetközi fórumokon ment a tippelgetés, ahol első helyen szerepelt a fent említett és egyben bekövetkezett verzió. Az viszont biztos, hogy ezzel tovább mélyült a szakadék a fair versenyzést vizionálók és azok között, akik az egészet Russell (vagy talán Larry) cirkuszának tartják. Mert, ha igaza is lenne Onoratonak, hogy kevés a pénze, akkor sem állja meg teljesen a helyét az a következtetés, hogy valaha komoly eséllyel indult volna csapata a Kupa elnyeréséért. Bár Onorato tagadja, hogy az ORACLE bábja lett volna, mégis a legtöbb jel arra utal (pl a kihíváskor is ORACLE dzsekiben villongott), hogy mégiscsak így volt.

A Larry Ellison féle ORACLE gépezet pedig csak egy csapatot indít és az nem olasz lesz.

Részletek a La Repubblica interjújából:


La Repubblica

: Lényegében azt mondják (a nemzetközi főrumokon) hogyan lehetséges az, hogy megcsinálták a szabályokat, a versenyformátum is Önökhöz kapcsolódik, ahogyan a pénzügyi paraméterek is és mégis az Ön csapata az első, aki nem talál elég forrást?


Vincenzo Onorato

: Ez így nem korrekt állítás: megtaláltuk a forrást a Kupán történő részvételhez. Valójában köszönöm a szponzoroknak, aki bíztak bennünk.


La Repubblica

: Akkor miért szállt ki?


Vincenzo Onorato

: Mert nem volt elég pénzünk ahhoz, hogy eredményesen versengjünk a nagyfiúkkal. Arra, hogy megpróbáljuk megnyerni a Kupát. Sportember vagyok. Vitorlázó és sportember. Az nem áll érdekemben, hogy verseny nélkül induljak.


La Repubblica

: Hordaná újra az Oracle kabátját az aláírásnál? Ez a gesztus azért némi dühöt váltott ki a nemzetközi vitorlás közösség berkein belül.


Vincenzo Onorato

: Meglehetősen hideg volt aznap. Mit kellett volna tennem, betegedjek le, mint egy idióta? Rajta voltam a hajón és az első dolgot felvettem, amit találtam. Õszintén nem hiszem, hogy ez problémát jelenthet.


La Repubblica

: Tudja mit mondhatna most az Alinghi? Megvádolta őket, hogy meg akarják venni a Kupát azzal, hogy olyan eseményt rendeznek, mely keveseknek szól és most …


Vincenzo Onorato

: Nem igazán. Nem gondolom azt, hogy az Alinghi bármit is mondhatna. Az ő Kupájuk teljesen más körülmények között került megrendezésre. Egy gazdasági fellendülés időszakában. Mi most egy krízis végső fázisában vagyunk, amely a fél világot elgáncsolta.


La Repubblica

: Ki lesz a következő kihívó?


Vincenzo Onorato

: Úgy gondolom, hogy ez a sorban következő, az Artemis lesz természetesen.