Rövid 17 órás út után érkeztünk Medemblikbe, az Ijsselmeer délnyugati részéhez. A verseny előtti pár napban némi edzéssel, ráhangolódással teltek a napok. Mivel a versenyt megelőző nap bőven 20 csomó fújt a part felől, nem sokan mentek ki edzeni, hiszen a pörgölődős, pöffös szél és a mindössze 4-5 méteres vízmélység nem segít az árbocoknak, sőt, sok el is törött.


A verseny 1. napja:

A szél továbbra is nyugatias volt, ereje 18-30 csomó közötti, napszaktól és pöfföktől függően. 2 csoportra voltak osztva az osztályok, a délelőtti és a délutáni. Délelőttre kerültek a férfi 470, Laser Radiál, férfi RS:X, Star és a Laser Standard, míg délután a női 470, a Finn, a női RS:X és a 49er, valamint a 2.4-es futamai voltak. A női párosverseny egész nap zajlott.

sorban

nincs visszaút

Nekünk szerencsére csak délután 3-ra volt kiírva a rajtunk, így bőven tudtunk még aludni és tenni-venni a parton. 2 után elindultunk a vízre, hátszélben már voltak páran, akik borultak és voltak, akik ki se jöttek. Az első rajtot nem sikerült ellőni 3-kor, mivel a radiálok még versenyeztek a pályánkon, de röpke fél órával később már indulhatott a futam. Sajnos aztán volt pár visszalőtt rajt, köztük 1 fekete zászlós is, ahol végül kiírtak 1! embert. Nagy nehezen végül elrajtolt a futam. A szél elég foltos volt, nagyokat pörgött. Nem igazán volt sebességem, a rajtom se sikerült jól, így a mezőny utolsó harmadában értem fel, majd borultam is egyet a raumban, de a következő hátszélben már megettem pár embert és a kreuz is jól sikerült, a következő hátszélben jól helyezkedtem a bójánál és egy nagy bolyt ki tudtam kerülni, így végül sikerült a fele környékére felásnom magam.

vicsorgás

A következő futam nehézkesen indult, elfordult kicsit a szél dél felé és mivel a rendezők közel érezték már a partot, arrébbvitték a pályát. Ennek sokan nem örültek, dehát ők megtesznek mindent amit lehet. A rajt végül megint csak harmadszorra ment el. Késleltetett lúv rajttal a mezőny jobb oldalán maradtam és végül be is jött az oldal, bár a bal oldal eleje is fel tudott érni, mert a végén onnan jött egy pörgés. Fele környékén vettem a kreuzbóját, majd a bőszélben maradtam a helyemen. Kreuzban nem választottam oldalt, próbáltam mindkét oldalra figyelni és menni a pörgésekkel. Sajnos ez nem jött be és akik jobban meghúzták az oldalakat, elmentek. Hátszélben még feljöttem 1-2 helyet, de sajnos már nem tudtam javítani, így kb. ugyanott végeztem, mint az előzőben. Futam után hosszú kreuz haza, fél8-ra értünk ki a vízről. Bő 5 órát voltunk vízen.

hullámok hátán

2. nap: A szél sokat gyengült, reggel minden osztály vagy vízi, vagy parti halasztással kezdett. Nekünk 2 óra halasztásunk volt, utána mehettünk a pályára, ahol déli szél fújdogált. Elég nagy pörgések voltak benne, olykor 30 fok is és a szél ereje is eléggé változó volt. A rajtunkat többször visszalőtték, pedig volt olyan, ami számomra tökéletesen sikerült. Végül a tegnapihoz hasonlóan csak harmadszorra tudtunk nekivágni, sajnos nem sikerült jól a rajt, de két forduló után már tiszta szélben voltam. A jobb oldalra mentem pár igazítással, ami a kreuz kétharmadáig nagyon jól nézett ki. Ezután jött egy nagy pörgés balról és még aki a legutolsó is volt a bal oldalon, a mezőny felében ért fel. A kreuz bójánál kb. 10 hajó volt mögöttem, így volt mit ledolgozni. Raumban 2, hátszélben 3, majd a következő kreuzban végig balra húzva még vagy 10 embert szorítottam magam mögé. Hátszélben még 1-2 meglett, amikor utolértem egy bolyt, amitől nem tudtam már ellépni és a bójánál sem voltam a legjobb pozícióban, így végül maradtam 40 valami.

tutul

A befutó után elfordult a szél északira és fújt 10-12 csomóval viszonylag egyenletesen. A rajt megint nem ment el elsőre, másodikra viszont igen. Sajnos későn indítottam, pedig nagyon jó helyen voltam, féltem a korai rajttól, amiből Gardán sajnos nem csak 1-et szereztem. Megint verettem jobbra, kerülve a zavart szelet. 44. voltam a kreuzbójánál. Innen nekem fizetett a free pumping, raumban 4-5 hajót, hátszélben majdnem 6-7 hajót sikerült megenni. Kreuzban tovább jöttem föl 1-2 helyet és közel is volt egy brancs, amit utól lehetett érni. Így is lett, a leálló szél nekem kedvezett, pláne hogy fenthagyták a szabad pumpálást. Még 4 hajót magam mögött hagytam és végül az első harmad végén futok be. Ha a rajt jól sikerült volna, akkor valószínű beférek a 20-ba, de a ha-val kezdődő mondatoknak a sportban nincs értelme. Most sem sokkal 8 előtt értünk ki a vízről, mikor hazaértünk vacsora és fekvés volt már csak a program. Másnapra igen erős szelet írtak, kiderül mi lesz belőle…

félelem és reszketés

3. nap: Reggel még nem volt vészes az idő, kellemes 18-20 csomós szélben mehettek ki a délelőttre kiírt osztályok, majd a rajtra befújt, így a lasernek és a radiálnak 1, míg a férfi szörfösöknek 2 futamot sikerült rendezni. A többieknek érvénytelenítés és parti halasztás. A rendezőség délután 4-ig várt a szél mérséklődésére, de mivel addig az épp ellenkezőleg cselekedett és a meteorológia sem jelzett gyengülést, másnapra halasztották a versenyt.

A verseny honlapja:

www.deltalloydregatta.com