Kína bejelentette indulását a Volvo Ocean Racen és ezzel párhuzamosan Mike Sandersont jelölte meg kormányosként.

A Team Sanya indulása azért kuriózum, mert a kínaiak korábban önállóan még nem indítottak csapatot a 38 éves korábban Whitbread Round the World Race-nek nevezett versenyen. A kilenc hónapos, közel 40ezer mérföldes verseny októberben veszi kezdetét.

Talán ismert, hogy kínaiak korábban még nem nyertek Földkerülő vitorlásversenyt, de már az ország rendelkezésére állnak azok a technikai és pénzügyi források, amelyek a világ legnépesebb országát lassan a vitorlázásban is sikerhez segítheti. Az áttörést a VOR-on 2 alkalommal is győztes, új-zélandi Mike Sanderson skipper hozhatja meg igazán a Team Sanya számára.

A csapatban a 40 éves Sandersonon túl persze lesznek még tapasztalt vitorlázók, de helyet kapnak zöldfülű kínaiak is. Hetedik csapatként csatlakoztak a versenyhez, ahol olyan kormányosokkal kell megküzdene Sandersonnak, mint Ken Read (PUMA) vagy a francia Franck Cammas (Groupama).

A verseny az egytestűek számára jelenti a legnagyobb kihívást. A VOR idén október 29-én veszi kezdetét a spanyol Alicanteban.