A keszthelyi HunCat csapat nyerte az idei Fehér Szalagot. Kevesebb, mint 2 óra alatt körbeért a keleti medencében.

A Fehér Szalag NJL Nagydíj – Izsák Szabolcs Emlékverseny az úgynevezett Classic Rounddal vette kezdetét 9 órakor, amely azt jelentette, hogy az 1945 előtti terveknek megfelelően épült 31 vitorláshajó rajtolt együtt (meg még pár hozzájuk csatolt hajó). Utánuk érkezett mindenki más 9 óra 30-kor.

A fokozatosan erősödő, pöffös északi szélben (3-6 bft) a NemereII és a Sirocco gyorsan párosversennyé változtatta az élboly küzdelmét. De hátrafele pislogva már Almádi környékén lehetett látni, hogy ebben a szélben még ők is csak kocogó óriások a sprinter katamaránokhoz képest. A Twin-Go jött el jobban a rajt után, de Kenesére már a HunCat (k: Büki Gábor) ért elsőként, leverve a komplett klasszikus mezőnyt, ami ebben a szélben várható is volt. A későn rajtoló, Kékszalagra készülő egytestűek közül a keretesről szélesre átépített Principessa igen komoly előnnyel és két reffel, kisgénuával érkezett Kenesére az APUKA (Lisa) előtt, majd jónak látták a versenyből kiszállni. Sem a Helly Hansen Sponsi, sem a Pioneer Investments Avatar nem rúgott labdába, így a Kékszalag abszolút győzelemre készülők közül Litkey Farkas csapata ért elsőként célba.

Kevesen húztak bőszeles vitorlát a Kenese-Siófok szakaszon, de így is dél előtt leért a mezőny zöme a déli partra. Innét egytakkos menetelés következett Tihanyig, majd rövid cirkálás vissza Füredre. Na ezt a távot teljesítette rekordidőn belül, azaz kevesebb mint 1 óra 50 perc alatt a HunCat nevű katamarán és náluk csak 10 perccel lassabban a Twin-Go Scholtz Imivel a kormánynál. Kicsit több mint fél órára jött az APUKA (Lisa), majd a korábban rajtoló, a Classic Round versenyén győztes Sirocco, egy perccel lemaradva a Nemere II, majd a kéttestű Zepelin és a Kékmadár leggyorsabb 30-asként.

Álom időjárásban – pazar, többnyire erős szélben, napsütésben – állat verseny volt, mert szinte mindenki befutott. Akik hallottak már Keller Andrisról, azok pedig leginkább jófejek voltak és adakoztak vitorlázó társunk felépüléséért, azaz külön neveztek az érte rendezett szakaszra. Cserébe Andris menyasszonya sütött gyümölcstortát, ami nagyon finom volt! A díjkiosztó végén Apukára, Litkey Bencére emlékeztünk.


Eredmények