Hatalmas – összegezhetnénk egyszóval a vasárnapi katamarános futamot, amiben a versenyzés minden izgalma benne volt, ráadásul látványosra is sikeredett.

Erős széllel kezdődött az America’s Cup sorozatának második, plymouthi állomásán a verseny. Ahelyett, hogy belemennénk a részletezésbe, ajánljuk mindenkinek a vasárnapi 40 perces futamot, amit az ún. Speed Trial, azaz egy félszeles sebességi etap követett, ami erős szélben egyből nem ultragáz. Azoknak is ajánljuk, akik szeretnek erősszeles katamaránozást nézni és azoknak is, akik rühellik. Ugyanis volt itt minden a 20-30 csomós szélben: párosverseny a mezőnyversenyen belül, büntetés, sebességi összemérés, lefúrás, orrabukás, fetrengés.

Szóval itt a video, Híradó helyett ma ezt ajánljuk!

A második nap nagy vesztese az Artemis volt, aki vezető pozícióból satuba rakta magát az ETNZ és az ORACLE Spithill csapata közé, amikor valami elszállt a hajón és kiállni kényszerültek. Amúgy a legények az első hátszélben nem nagyon próbálkoztak a gennakerrel, az Artemis tekerte ki csak elöl és nagyot harapott vele. Az ETNZ is az élen hibázott, ráadásul fent a cirkálószakasz végén (videó 47:15), amikor egy forduló után nem bírták megindítani a hajót. Ezzel több hajó is megszenvedett, ugyanis a hajók túlságosan könnyűek, így nehezen mennek át a széltengelyen erős szélben, mert elfogy a lendület.

Hiába a sok borulás, az ETNZ és az ORACLE Spithill párosverseny volt ma a hab volt a tortán, mivel nagyjából a fél pályán át egymást kergették, hol messzebbről, hol pár méterre egymástól.

Spithill mutatatta viszont a leglátványosabb mozdulatot a nap végén (videó: 1:42:00), amikor a sebességi „Ki a legnagyobb király” menetben bekapott egy lórugást és csak majdnem borult, de a mentés brilliáns volt.

A verseny szerdán folytatódik, nálunk nézhető élőben a „Hét videója” helyén feltünő „Live videó”-ra kattintva 15 órától.




A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Ricardo Pinto és Gilles Martin-Raget