November elején ilyen meleg? Váratlan szerencse, csak a szelet ne vitte volna el.

Ez már az ötödik alkalom, hogy a szezon a Dér Kupával végződik. Ezúttal viszont nem a nyugati, hanem a keleti medencében  a kenesei BFYC kikötőben kapott helyet az esemény. A meteorológia egész napra stabil délkeleti szelet jósolt, meleggel. Remek vitorlázó idő igérkezett.

Az előzetes tervek szerint az Kenese-Aliga-Almádi-Kenese pályát, baj esetén Almádiban rövidítettük volna. A legmerészebb álmaiban sem gondoltam, hogy egy aligai befejezéssel már rendkívűl elégedettek lehetünk.

Pedig így volt. Szép mezőny jött össze a kései időpont ellenére. Hatvan fölötti hajószám indult a regattán, illetve indult volna, ha a rajtig teljesen meg nem áll a szél. Innen már a rajtolás is nehezen jött össze. Volt aki a rajtvonalat fél órával a rajtlövés után hagyta el. De ritkán látott tolakodás volt a semmi szélben. Végül azért csak elrajtolt a mezőny és heroikus küzdelmet folytatott a hol északról, hol keletről érkező apró lehelletekkel. Volt olyan aki a rajtlövés után két és fél órával még egy km-et sem tudtt megtenni.



Így maradt a szomorú döntés. Befutó Aligán. Az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy a szél valahogy magára talál, de ez csak délután fél háromkor következett be, amikor már mindenki befutott. Igaz, aki utána indult haza a hajójával az kellemeset tudott vitorlázni az élénk délkeleti szélben.

Paprikáskrumpli szinesítette a nap  és a szezon végét. És ahogy már hagyomány, megjelent a Szélképek 2011-es kiadása Leiner András képeivel. Szerintem jól sikerült.



A hatvan körüli indulószám meggyőzte a szervezőket, hogy jövőre is érdemes Dér Kupát rendezni. És ez az ajándék nap pedig talán segít abban, hogy a ködös téli hónapokat átvészelje az ember.


EREDMÉNYEK


Fotó: Beliczay Péter