Hétfő este elsőként hagyta el a Malakka-szorost az összetettben is vezető Telefonica.

Az előrejelzés kedvező szembeszelet ígért, amely erősen motiválta a spanyol csapatot. Franck Cammas másképpen tekintett a rájuk váró kreuzolásra, mivel szerinte abban gyengébbek ellenfeleiknél.

A Szingapúrt is magába foglaló szoros elhagyását kemény munka és kialvatlanság jellemezte. A Telefonica a kijáratnál egyetlen óra leforgása alatt 12-szer volt kénytelen halzolni, hogy visszaverje a Groupama támadását.

A nyílt vízfelületen a Groupama és a Puma kezdeményezett és nyitott északnak, a Telefoncia továbbhúzta a negatívot és később fordult riválisainál, de még időben visszazárt üldözőire, akik 4 illetve 5 mérföldes hátrányukat lefelezték. Valahol úton-útfélen még be is akadt valami műanyag darab a Telefonica svertje mellé, ezért meg is kellett állniuk, míg eltávolították azt. A Campernél kötél szorult a svertkaszniba. Lásd videó.

Észak fele haladva a monszun erősödő szeleivel találkozott a mezőny, amely igencsak próbára tette a felszerelést. A 4-5 méteres hullámok pedig kifejezetten a hajók kíméletére intették a csapatokat.

A Puma 12 mérföldes hátrányból dobbantott keletnek és húzta nagyon sokáig, míg a Groupama és a vezető Telefonica továbbra is Vietnám fele vitorlázott. A szél eközben elkezdett jobbra csavarni és a kicsit keletebbre helyezkedő Camper is kezdett képbe kerülni. A Telefonica lassan, de magabiztosan növelte előnyét a franciákkal szemben.

A hosszú északi menetelés beválni látszott. A Telefonica, a Groupama, a Camper és Abu Dhabi a partig húzta a vietnámi takkot, a part mentén pedig szépen felcsavart a jobbcsapás. Visszaugornék az időben egy napot: a Puma 100 mérföldre távolodott el a mezőnytől és pont fordított ívet írt le, mint a többiek. Egyre inkább futtatott, ám hiába volt 2 csomóval gyorsabb, nem bírta ledolgozni a hatalmas negatív okozta veszteséget és a 10 mérföldes hátrányát jó 35 mérföldre rontotta le elhibázott taktikájának köszönhetően. Szuper menetelést és nyomvonalat mutatott be viszont a Camper, a kiwik úgy 50 mérföldről zártak vissza 25 mérföldre a vezető Telefonica mögé és még simán beérhetik a Groupamát. Cirkálásban mindenki őket favorizálja és a bemutatott produkció alapján eddig eleget is tettek a várakozásnak .


Fotó: VolvoOceanRace



Forrás: VOR