Kopár István világraszóló magyar hajóskapitány érkezik kedd este hétkor az A38 Étterem fedélzetére az Új Magyar Kaszinó (ÚMK) vendégeként.

Kérdezzük majd megjelenőfélben lévő könyvéről és mesél eddigi pályafutásáról.

A belépés ingyenes, asztalfoglalás ajánlott.

1997 szeptemberében, amikor a Mol-Hungária 1100 elsőként futott be a Hong Kong Challenge Földkerülő verseny célvonalába, nemcsak egy egyedülálló magyar sport teljesítmény született, de a hajó kapitányának, Kopár Istvánnak csaknem egy évtizedes, nemzetközi sport diplomáciai tevékenysége is véget ért.

Magyarország tengeri nagyköveteként elöször a Salammbóval kerülte meg a Földet, az 5 legdélibb szárazföldi fok megkerülésével, egyetlen kikötéssel, 125 tm/nap rekord átlagsebességgel, első magyarként. Ezt követően, a magyar nemzeti színeket képviselve részt vett az 1992-es Genovai Hajózási Világkiállításon, majd onnan Sevillába vitorlázva a képviselte hazánkat a világkiállításon.

Az 1992-es Amerika 500-Colombus verseny 146 hajójának kapitánya közül csak Kopár Istvánt fogadta Juan Carlos spanyol király, a verseny hivatalos jubiláló rajtjánál. A Salammbo osztályában második helyen, abszolutban 19.-ként futott be a Bahamai célvonalba és egyetlen hajóként, amely csak két vitorlázóval szelte át az óceánt. Kopár István versenyzőtársa ezúttal egyik jó barátja, földije és edzőtársa

Cittel Lajos volt. A magyar hajó, mintegy ráadásként dr. Török Zsolt térképész remekművét is áthajózta az újvilágba, azt az USA akkori elnökének, George Bush-nak kikézbesítve.

1993-ban Kopár István ismét egyedül vitorlázott vissza Genova-ba, a Miami-Azori szigetek 3000 tmf-es távot rekord 20 nap alatt végig vitorlázva.

1995 őszén a Salammbo az ARC óceáni átkelő verseny első magyar résztvevőjeként a Kapry’s trófeát nyerte el, ezúttal Sörös Jenő barátja segítségével.

1996 első negyedében Kopár István ismét egyedül a dél-afrikai Durban-ből az USA-ba (Savannah) vitorlázott egy 37 lábas Crealock hajóval, hosszában keresztezve az Atlanti-óceánt, kikötés nélkül, 65 nap alatt.

1997 év végén negyedmagával vitorlázta vissza a Mol-Hungariát az USA-ba, mintegy “hattyúdalként” magyar lobogó alatt.

1998 nyarán a Mol-Hungária még mindig Kopár István kapitánysága alatt, Ft. Lauderdelből New Yorkba hajózott, hogy új tulajdonosa helyi versenyeken indulhasson.

A Kihívás c. könyv új kiadása bővítve egy második kötettel, a Kihívás II.-vel bemutatja Kopár István életének meghatározó mérföldköveit.

A szerző 1998 óta él az USA-ban. Új kötetében őszintén ír élete újabb kihívásairól, beilleszkedéséről egy új életformába, egy új kultúrába.

A Kihívás első, 1992-es kiadásának olvasói tudják, hogy Kopár István nemcsak szakmailag és egyénileg, de emberileg is hitelesen számol be megpróbáltatásairól. A két kötetes, dokumentum felvételekkel gazdagon illusztrált könyv, különlegességként, a megírtak képes filmváltozatával, DVD-vel egészül ki.

A belépés ingyenes.

A limitált férőhelyek száma miatt asztalfoglalás ajánlott.

Telefon: 061 464 3946, email: etterem@a38.hu