A WOSSALA-VEZÉR-NÉMETH CSAPAT NYERTE A MASTERS VILÁGBAJNOKSÁGOT

7 nemzet 17 hajója  versenyzett Balatonalmádiban a IV. Ramada Nagydíjon, amely a Soling osztály Masters Világbajnoksága és Nyílt Magyar Bajnoksága.

Az első napon – szombaton –  két futamot sikerült lebonyolítani a nagyon forgolódó, gyenge (1-3 Beaufort) északi, északnyugati szélben a mezőnynek. A versenyzők egy harmadik futamra is elrajtoltak, ám a versengést a második körben érkező radikális szélforduló miatt a rendezőség megszakította.

A versenyen sokat kakaskodott egymással a vízen a GER 304 (Thomas Maschkiwitz) és az UKR 1 (Igor Jusko). Az első futamon büntetőforgásokra kényszerítették, a másodikon pedig korai rajtba hajszolták egymást. Estére aztán megbékéltek és egy asztalnál vacsoráztak barátságos hangulatban.

Vasárnap a szél az előrejelzés ellenére még megbízhatatlanabb volt. A reggel gyönyörűen fújó dél-délnyugati  tíz órakor váratlanul kilencven fokot fordult és leállt. Némi vergődés után a rendezőség leállította a futamot és a mezőny a kikötobe tért, várni a szelet. Egy óra múlva aránylag egyenletes, Beaufort kettes nyugati támadt fel, amelyben sikerült egy futamot teljesíteni, mielőtt a szél újra elhalt volna.

Ezt a vasárnapi menetet a kanadai Peter Hall csapata nyerte, a második helyre pedig a mezőny legfiatalabbja, a BYC-es Gyapjas Balázs  által kormányzott hajó érkezett.
A hétfői, a verseny harmadik napja kísértetiesen emlékeztetett az előzőekre: kitűnő, gyönyörű szél a tízórás rajtig, amely aztán a futamon fokozatosan meghalt. Egy futamot ezúttal is sikerült befejezni, amelyen a vasárnapi születésnapos „Burschi” vagyis Karl Haist vezetett az első bójától a célig. Mögöttük Wossaláék érkeztek, megelőzve egy nyolchajós sűrű csoportot, akik nagy csatát vívtak a helyezésekért.

A versenyrendezőség egy második futamot is elrajtoltatott, ám a szél teljes leállása miatt ezt már az első cirkálószakaszon le kellett lőniük.

Kedden a reggel 9 órára tervezett rajthoz hiába hajózott ki a mezőny, a víz olajsíma maradt szél hiányában. Aztán tíz óra után az utóbbi négy nap legerősebb, legegyenletesebb szele támadt fel. Így 5-6.os szélben egy igazán jó futam moshatta ki a gyengeszeles vergődések emlékét.

Wossaláék ebben a szélben rajt-cél győzelmet arattak a papírformának megfelelően, ami javukra lezárta a még nyitott kérdéseket az összetett végeredményt illetően és a harmadik helyre szorították az addig vezető Varjas Sándor kormányozta egységet.

Az ötödik futam levitorlázásásval kiesőt is számíthattak a IV. Ramada Kupa Nyílt Soling Magyar Bajnokságon és a Masters Soling Világbajnokságon.

Mindkét versenyt Wossala György, Vezér Károly és Németh Péter hármasa nyerte.

solinghungopen2012eredmeny.pdf


solingmastersworlds2012eredmeny.pdf



Forrás: hunsail.hu