Zsombor a 20. helyen jutott az aranycsoportba.


„Berecz Zsombor nagyon jól szerepel a boltenhageni Laser Világbajnokságon a Balti-tengeren. A versenyen eddig történteket edzője Kelemen „Kelo” Tamás foglalta össze pár sorban.




„30-án este érkeztünk hárman Zsombi, Tomai Balázs (Pufi) a Team Proximo BYC Laser Radiál edzője, aki végig velünk lesz a VB alatt segíteni és minél több tapasztalatot gyűjteni a Radiál VB-re a sikeres kvalifikáció érdekében és én. Nem akartunk sokat a helyszínen készülni, mivel a balti környezet nem volt ismeretlen, másrészt Zsombi kondicionális programja az előző pénteken ért véget, illetve 14 futammal nagyon hosszú versenyre készültünk.

1-én összerakta a felszerelését és felmért.

2-án vízi edzés volt edzőfutamokkal, a 8 fok körüli hőmérsékletben 22-25 kts szélben. Sebessége rendben volt, a rövid balatoni jellegű hullámokba könnyen adoptálódott. A hőmérséklet a legkritikusabb tényező, ami 8-10 fok.

3-án hajósimogatás pihenés, a tesztfutamot kihagytuk, ami szélhiány miatt el is maradt. A szervezés a vendéglátóinkhoz méltóan precíz és hatékony. A verseny a Laser Osztályszövetség versenyrendezési elvei alapján kerül lebonyolításra, amely eltér az ISAF elvektől, 14!! futam lesz, 8 kvalifikációs és 6 döntő, medal-race nincs. A mezőny 170!! hajó minden nemzet és mindenki itt van.

4-én 13.00-kor volt az első jelzés a 10-12 kts DDny-i szélben, ami csíkos és az esőfelhők miatt lengedező. Zsombit a kék csoportba sorolták, másodiknak rajtolt.

1.futam:

Óvatosan rajtolt a fekete zászlóban, így kissé gyengébben kezdett, de utána jól taktikázva a csíkos változó szélben az első bóját már 14.nek veszi. Innen kitűnő bőszeles technikájának és jó cirkáló sebességének köszönhetően megtartja helyét, sőt fel is jön 11.nek a körülötte folyamatosan helyezéseit változtató mezőnyben.

2. futam:

a szél bedöglött és még csíkosabb lett, kissé jobbra fordult.

Középen rajtolt és remek ütemben fordult ki. A koncepciónak megfelelően az addigi széltendenciának megfelelően jobbra nyitott. A szél visszalengett balra, amit higgadtan lekísért és csíkról csíkra átment a jó oldalra. Ennek köszönhetően 5. a bójánál. Hátszélben az átmeneti szélfrissülés miatt visszaesett 2 helyet, de innen jó technikával és széltaktikával 5.nek ér célba.

Összetettben a sok keresztbeverésnek köszönhetően 11.

5-én 10.55-kor kezdődött az első rajteljárás, Zsombi megint kék (egyébként a hidegtől is, 8 fok) a szél 10-12 kts ÉÉNy-i, Jobb oldalon erősebb.

3.futam:

Középen jól rajtolt és egyből megnyitotta a jobb felé, jobb középen ment fel a pörgésekkel, a szakasz második felében a szél átlengett balra így 27.nek ért fel. Innen higgadt vitorlázással melózza fel magát  a 13. helyre.

4.futam:

Nem kockáztat a fekete rajtban, inkább visszafogja magát a meglóduló csoportban ahol rajtol. Viszonylag hátul 37. az első bójánál. A pályát eléggé összehúzták a legyengülő szél miatt, így a rövid pályán kevés a hely feljönni a nagy létszámú mezőnyben. Azért megoldja és 21.nek végez.

Összetettben 23.

6-án 10.55 kor első jelzés, megint kék csoport, megint hideg. A szél hasonló az előző napihoz.

5.futam:

Mivel eddig nem volt rontott futama több kockázatvállalást beszéltünk meg a rajtnál. Jó rajt után jobbra nyit, majd feláll egy jó csíkért balra. Innen középen takkol fel jó ütemben és gyönyörű vitorlázással 3. az első bójánál. A futam további részében is irányító szerepet tölt be az élmezőnyben, egy helyet újítva 2.

6.futam:

A rajtnál kissé beragad és nehezen tisztáz. Innen átmegy a jó bal oldalra és 27. a bójánál.  Jó hátszeleinek és remek második cirkálószakaszának jóvoltából 12.nak rágja fel magát a futam végére.

A nyolcadik futam után a 20. helyen áll Berecz Zsombor a számára elsősorban olimpiai felkészülésként szolgáló világbajnokságon a németországi Boltenhagenben.
Ettől fogva a 186 hajós mezőny már Arany és Ezüst Csoportra osztva folytatja a versenyzést. Még 4 futam van hátra.” – hunsail.hu

Eredmények



Forrás: hunsail.hu