A férfiaknál eldőlt az olimpiai kvalifikáció, a hölgyeknél még nem!

Barcelona 470-es Világbajnokság:


Hölgyek

5-6. Futamok

A mai napon végre bejött a szokásos „seabreeze” 2-3 beaufortos szél 190 fokról. Balra tíz fok jobbra tíz fok. A taktika változatlan, a lengéssel ellentétes oldal választása, de úgy koppra.

A sikeres cirkálószakaszhoz persze kell a jó rajt is, amin lenne még mit javítani, de ettől függetlenül kétszer is sikerült tízen belül venni a lányoknak a kreuzbóját.

A bőszeles szakaszok, ezen belül is a hátszél nagyon pocsékul ment, így sikerült alkalmanként le is adni tízen felüli helyeket.

Az olimpiai hajóosztályokban a tendencia egyébként a hangsúlyokat illetően – a cirkálószakasz fontossága mellett – egyre inkább eltolódik a jó bőszelezés irányába. Míg kreuzban az intellektus a döntő, és vért lehet izzadni pár méter előnyszerzésért a bőszelekben jobbára a hajóvezetés a gyakorlottság juttat hozzá az eredményességhez és nem egyszer több száz méter különbséghez.

A teendő az mindenkor az alkalmazkodás, de ennek végrehajtása már egy másik történet.

Mivel egy 15. és egy 21. helyezés lett a futamok végeredménye a lényeg az, hogy Londonban nem lesz női 470-es páros magyar színekben, mert nem sikerült bejutni az aranycsoportba.

A lányok bár becsületesen helytálltak, le kell vonni a tanulságot, hogy miért tartunk itt, mit kell mit érdemes csinálni, hogy előnyére változzon a vitorlás élsport.

Bár a VB folytatódik, az izgalmakat a vitorlássportot szerető közönségnek nem ebben a csoportban kell keresni, mivel a folytatás részünkről „a futottak még” kategória. A barcelonai 470 Világbajnokság

honlapján

minden lényeges történésről értesülhetnek.

Sporttársi üdvözlettel,

Nyári Gyula

Szakmai tanácsadó


Urak

A férfiaknál az Olimpiára már kvalifikált 20 nemzet mellé 7 ország szerzett indulási jogot: Chile, K

anada, Írország, Korea, Oroszország, Törökország és a Dél-Afrikai Köztársaság. Kis meglepetésre 6 futam után, a verseny felénél eldőlt a kvóták sorsa. A 95 hajót számláló mezőnyt 3 csoportra osztották, tegnap pedig lezárult a selejtező és 7 olyan nemzet is az aranycsoportba jutott, akik nem rendelkeztek kvótával, ez pedig azt jelenti, hogy tőlük már senki nem veheti el a londoni indulás jogát.


A tihanyi Győrffy Bálint – Lillik Ákos (THE) páros első igazán komoly megmérettetésén a 63. helyen áll és az ezüst csoportban folytathatja a Világbajnokságot.