Kánikulában rajtolhat a hatszáz résztvevő hajó

Balatonfüred, 2012. június 2. – Csütörtökön reggel kilenc órakor rajtol a Balatonfüred előtti rajtvonalról a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj várhatóan mintegy hatszáz hajós mezőnye. A hagyományos balatoni tókerülő versenyen induló vitorlázókra – a jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint – nagy hőség és inkább gyenge szelek várnak.

A táv légvonalban mintegy 155 kilométer, a hajók Balatonfüredről keletnek indulva a balatonkenesei bójánál fordulnak, majd Siófok érintésével vitorláznak végig a Balatonon egészen Keszthelyig. Innen vissza vezet az út a balatonfüredi hajóállomás előtti célvonalig, amelyet a leggyorsabbak még csütörtök este vagy éjszaka érhetnek el, de a kisebb hajók számára szombaton reggel kilenc óráig tarthat a verseny.

A nevezések szerda délután zárulnak le, így a résztvevők létszáma csak ekkor derül ki pontosan. Az idei verseny nyílt, így azon nemcsak a hagyományos egytestű hajók, hanem a leggyorsabb katamaránok (kéttestű hajók) és trimaránok (háromtestűek) is indulhatnak. Várhatóan a katamaránok közül kerül majd ki a győztes is, de a résztvevő csapatok titkolózása miatt egyelőre nagyon nehéz az esélyeket latolgatni.

A Kékszalagot mintegy keretbe foglalja két másik vitorlásverseny: szerdán az 5. Kékpántlika Kupára kerül sor, amely a Kékszalag „kistestvéreként” az ifjúsági versenyzők számára nyújt lehetőséget arra, hogy egy túraversenyen is összemérjék tudásukat. Szombaton pedig 2Szalag néven a katamaránok számára tartanak versenyt Balatonfüreden. A Kékszalagot, amelynek idei főtámogatója az MVM Partner, szombaton 17.30 órakor az ünnepélyes eredményhirdetés zárja majd, amelyet a médiatámogató Class FM balatonfüredi Class Nyár koncerteseményének színpadán tartanak.