No, nem valódiaknál, hanem az osztály bajnokságán a Fertő-tavon.

Jó rég volt már, amikor magam is Kalózban próbáltam elsajátítani a vitorlázás mikéntjét. Több kevesebb sikerrel. Ez eltartott vagy tucat évig és ezért különös nosztalgiával tekintek a hajóosztályra. Idén úgy alakult, hogy én rendezhettem az osztály bajnokságának vizi részét a Fertő-tavon.



Nagy szerencsénk volt az idővel és a körülményekkel, így sikerült  a tízből nyolc futamot összehozni jó közepes szélben. Amit kiderítettem, hogy azok számára akik nem nagy babérokra törnek, hanem egyszerűen szeretnek  jolléban egyenlő feltételek mellett jót versenyezni, azoknak ideális a hazai Kalóz mezőny. A hajók szinte azonos minőségűek és a mezőny elejétől a végéig a hajókezeléséhez szinte mindenki ért.  Ezért is lehet az, hogy a nyolc futamból  szinte mindig más volt elöl és mindenkinek, aki egy kicsit is bele tudott szólni az élmezőny versenyzésébe volt jobb, rosszabb helye. Ez alól csak a győztes német páros volt kivétel, akik stabilan 1-3-ban tudtak vitorlázni. Naja, ők az aktuális Európabajnokok.

Volt nap, amikor az időjárás kicsit megcincálta a rendezőket a nap elején, de akkor is legalább két futamot sikerült rendezni a nap végére. Ez alól kivétel talán az utolsó nap volt, amikor is jóval kevesebb szél volt az igértnél és  parton ült az egész mezőny. De ekkor sem volt semi baj, hiszen a Magyarország-Izland kézilabda meccs okozott izgalmakat . Nem is keveset.



Egyszóval öröm volt nézni a mezőnyt és nagyon kívánkoztam volna közéjük.  Már csak azért is, mert a parti programok is egy összetartó osztályt mutattak.  A Fertő-tavi szervezők remek munkát végeztek és minden estére kitaláltak valami összetartó programot. A virslievéstől elkezdve a kareokee-ig. Utóbbit ügyesen összekombinálták egy borkóstólóval és így talán több bátor vállalkozó is akadt. Volt fényképes és videos dokumentáció. Minden ami kell.

Az, hogy az osztály itt tart, az egyértelműen Szentpéteri Ádámnak köszönhető, aki hosszú évtizedek óta (csak ő tudná megmondani pontosan mennyi ideje) viseli szívén a Kalóz hazai épülését.  Idén úgy döntött, hogy ideje átadni a stafétabotot és az osztály Szentpéteri Zsoltot szavazta meg a szövetség új elnökének. Hiába no, nem esik messze az alma a fájától.



Egy biztos,- legalább is szerintem- az osztály most sokkal jobb, mint valaha. Egyfajta kuriózum összetartása miatt a hazai vitorlás életben. Szívesen mentem és nem csalódtam.


Fotó: Betuker Botond