Hagyományos szeptemberi siófoki versenyünk a Siófok Kupa , sokak emlékében a „csülkös verseny” az idén még szerényen, de megtarttatik. Lehet, hogy ez lesz az utolsó. Olvasd el és gondolkozz el az okokon , adj tanácsot mi a megoldás!

Siófok Kupa 2012.09.15–16.

470, LASER, LASER R. és 15-ös yolle  verseny

Igyekszem rövid és tömör lenni.

Egykor,  még  a Repülő Hollandik fénykorában , mikor ezt a versenyt kigondoltam , az volt a kérés, hogy olyan pálya legyen,  amin a gyors hajók is legalább egy órát versenyezhetnek.  Így született az   „egyórás futamok versenye” . Sokáig kedvelték a szokottól eltérő rendszert .  Idővel fogytak a résztvevők, megváltoztak  a hajóosztályok , emelkedtek az árak, egyszerűsíteni kellett . De még kijöttünk a nevezési díjakból.

A  jelenlegi  engedélyezési díjakon , normál  nevezési díjért , önköltségesen rendezett versenyek megtarthatatlanok!  A lehető legegyszerűbb rendezés ( az elmúlt években ez csaknem egyedül  megoldottam a vízen),  valami kis közösségi program ( valami  olcsó egytálétel) , néhány  egyesületi és családtag segítsége  mellett is elvitte  a nevezési díjak nagy része.  Jelenleg az említett kiadások összesen nem érik el a hatóságoknak kifizetendő   díjak összegét, oszt még netán fizess az MVSZ-nek is valamit.  Azoktól  az egyesületektől és hajó tulajdonosoktól ,  akik  szerették ezt a versenyt  nincs pofám több nevezési díjat kérni , de talán ki sem tudják fizetni .

Ki fog segíteni? Egyesületünk  tagjai,  évről -évre nyernek  bajnokságokat, versenyeket. Részt veszünk,  a városi rendezvények szervezésében, lebonyolításában   támogatást alig, vagy egyáltalán nem kapunk. Az MVSZ-nek mi  is csak befizetünk.

Mi a jövő? Néhány nagy egyesület rendez majd az  utánpótlásnak és az olimpiai osztályoknak pár versenyt, valószínű veszteséggel.  Van még néhány tradicionális , nagy létszámú, népszerű és nyereséges  verseny, amiknek meg vannak a gazdáik.  Mi lesz a többivel?

Maradnak zömével azok a versenyek,  ahol  rövid és egyszerű pályákon elindulnak a „céges támogatással fenntartott  versenyhajók”, költségként elszámolt borsos nevezési díjakkal. .  Ügyes konstrukciókkal  beszervezett „szponzorok”  pénzén jól szervezett parti programokkal . Ezek némi  haszonnal megrendezhetők.  Nem ellenük vagyok!  Nem kell mindenkinek fanatikus versenyzőnek lennie! Kell a jó program a vitorlázást szerető és szabadidejét a vízen  eltölteni szándékozóknak is. De mi lesz azokkal, akik ezeket a programokat nem tudják megfizetni? Kimaradnak a versenynaptárból? Lesznek „ edzések”  néven megtartott házi versenyek? Elfogadja majd ezt az MVSZ mint versenyeket , hogy meglegyenek a szükséges éves futamszámok.

Csak kellene valamit csinálni! Az engedélyek a gyakorlatban nem mások mint sarcok. Nem adnak érte mást csak megnevezik a rendezőket mind felelősöket.  A Hajósoknak Szóló Hirdetmény meg vicc,  mert senki soha el nem olvassa ( a versenyrendezőt  ellenőrző rendőrön kívül) , a pályán ott bóklásznak a fürdőzőt vontató kiránduló hajók és óriás hullámokat keltő „vízitaxik” és  arrébb nem menne, mert a Balaton mindenkié, az övék is (HSZH szerint  ott akkor éppen nem, de ők ezt nem tudják).

Hova tart a vitorlás sport?  Vizsgát tenni,  már csak luxus áron lehet. Verseny engedély, egy vagyonba kerül. Víz majd reméljük lesz, mert szerencsére az időjárást közvetlenül még nem az emberek irányítják.

Versenykiírás  a

mellékletben

.


Jó  Szelet!