Balatonkenesén Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata bizonyult a legjobbnak

Kegyes volt az időjárás az Erste Private Banking Dragon Országos Bajnokság résztvevőihez. A Kenese Marina-Port VSE rendezte versenyen három és fél nap alatt kilenc futamot sikerült lebonyolítani, s a résztevőknek mindenféle időjárási helyzettel meg kellett küzdeniük. A győzelmet végül kiváló, egyenletes vitorlázással a Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly csapat szerezte meg a Hanni nevű dragonnal.



Szerdán ragyogó napsütés és szélcsend fogadta az egyik legelegánsabb flotta 13 hajóját a balatonkenesei kikötőben. A verseny halasztással kezdődött, de Dávid Júlia versenyvezető 16.00 óra körül elindíthatta az első futamot: megérkezett a szél, amely 12-16 csomóra is felerősödve adta meg a verseny alaphangját. A második futamra már nem került sor, mert a rajt után a legyengült északi szél elhagyta a tetthelyet, így a futamot az első cirkálószakasz közepén félbe kellett szakítani.



Éjszaka átvonult egy hidegfront, így a csütörtöki napot a front mögötti szokásos erős szél határozta meg. A 21-22 csomós alapszél egy-egy időszakra 25-26 csomóra is erősödött. Ám a dragonoknak mindez meg sem kottyant: a két és fél körös up-down pályán három teljes értékű futamot sikerült abszolválni. A hajók kiválóan bírták a szelet, az egyik hajóról azonban egy legénységi tagot orvosi ellátásban kellett részesíteni, miután kormányosa a két futam közötti szünetben és ebédje elfogyasztása közben elmélázott, az átcsapódó bum pedig felszakította a bőrt Juhász Balázs fején. Szerencsére komolyabb baj nem esett, az orvosi ellátás után másnap visszatért a hajóra.



A futamok elég jellegzetesen alakultak: a mezőny egy öthajós élbolyra és a többiekre szakadt szét, ennek ellenére ebben a szélben a flotta a mintegy egyórás futamok végén öt perecen belül futott be. A Hanni mellett Tenke Péter Seven Arts nevű hajója, Gömbös Lóránd és a Jampec, Zenthe Ferenc és a Luna valamint Náray Vilmos a Freyjával alkotta az élmezőnyt. Az első négy futam után Kis-Szölgyémiék két futamgyőzelemmel álltak az élen, Tenkééknek és Gömbiéknek is egy-egy győzelmük volt.



Péntektől azonban minden változott. A húsz csomós északi helyett jött az öt-nyolc csomós délnyugati szél, amelyben a középmezőny hirtelen megtáltosodott. Miközben Kis-Szölgyémiék továbbra is kiválóan vitorláztak, előretörtek és el-elcsíptek egy-egy dobogós helyet mások is. Így például nagyon szépen ment Andorka Rudolf az Ultramarinnal, de jutott egy harmadik hely a klasszikus Nemecseknek vagy Hónig Péter Scyllájának is. A Luna és a Freyja nem találta a góllövő cipőt, így visszaestek.

Amikor péntek este – a júliusi kánikulában jól leégve – kiért a kikötőbe, egy kellemes sör-virsli partyn lehetett taglalni az esélyeket. Egyedül Tenkéék vehették még el a bajnoki címet a Hannitól, ehhez azonban szombaton nyerniük kellett kétszer.

Szombaton maradt a nyárias idő, ha lehet még kisebb széllel. Ám ez nem jelentett irreális futamokat. Dávid Juli és csapata kiválóan tűzte ki a pályát, és módosított, ha kellett. 12 óráig kellett várni a szélre, de végül megérkezett a már ismert délnyugati. A Hanni az első futamban csattanós választ adott a kételyekre – megnyerték a futamot, így az utolsón már részt sem kellett venniük, így is biztosan bajnokok lettek. Igyekezniük is kellett, hiszen este már indult a repülőjük, vasárnap már az Írországban rendezett Gold Cupon képviselték a magyar dragonflottát.

Tenkéék közben majdnem elidegeskedték az ezüstérmet: egy ötödik és egy nyolcadik hellyel csak éppen hogy sikerült megelőzniük a 2010. évi magyar bajnok Gömbös Lórándot. Az ezüstöt végül a Solingból Dragonba át-átránduló Szűcs Istvánnak és McArthur nevű hajójának köszönhetik: a korábban inkább csak a nyolc-tizedik hely környékén vitorlázó csapat óriási meglepetésre megnyerte az utolsó futamot, a befutó előtt egy orrhosszal megelőzve Gömbiéket. Negyedik helyen végül a gyenge szélben kiválóan vitorlázó Andorka Rudolf végzett. Az ötödik Luna ugyan óvta őket egy affér miatt, de a Tusnai Gabi vezette zsűri végül elutasította az óvást.

A klasszikusok versenyét a mezőny, sőt talán az egész balatoni vitorlázás legidősebb résztvevőjével felálló Nemecsek csapata nyerte. Kozma Laci ugyanis már bőven nyolcvan felett jár, ám mág mindig nem mulaszt el egyetlen Dragon bajnokságot sem. A klasszikusok között a második a Yorikke, harmadik a Kalliopé lett. A Kis-szölgyámi Ferenc által a klasszikusoknak felajánlott North-garnitúra vitorlát – sorsolással – a Yorikke nyerte.

A nap krónikájához tartozik, hogy a flotta vendégül látta a főszponzor este Private Banking vendégeit, akik egy VIP-futamon elindulva próbálhatták ki a vitorlázás szépségeit. A díjkiosztó után pedig vendégek és vitorlázók a Hotel Marina-Port Dragon Partyján közösen ünnepelték a kiválóan sikerült bajnokságot, amelyért köszönet illeti a KMPVSE rendezőit, a mezőny minden tagját és a hajóosztályt is, amely a gazdasági nehézségek ellenére is igyekszik fenntartani a korábbi években megszokott színvonalat.


Végeredmény