2012. okt.11.-i előadás összefoglalója. Csatolva az előadás teljes anyaga.

Csütörtök este tartotta előadását „Balaton: a lét határán” címmel Balatonfüreden Fekete Péter független Balaton-szakértő. Az előadáson szépszámú érdeklődő között, jelen voltak a helyi, megyei média, valamint internetes portálok képviselői és magánemberként több balatoni szervezet, vezető beosztású, munkatársa.

Az előadó ismertette a Balaton vízháztartásának jelenlegi és a jövőben várható alakulását. Adatokkal, ábrákkal, összehasonlító elemzésekkel bizonyította, hogy már tíz évvel ezelőtt fel kellett volna ismernünk azt a folyamatot, ami jelenlegi helyzetünkhöz és tizenöt éven belül a tó víztartalékának elfogyásához vezetett, ill. vezet. Véleménye szerint, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia erre illetékes bizottsága nem a valós adatoknak megfelelő jelentésben erről félretájékoztatta a közvéleményt.

Ezért lassan egy éve már, hogy az MTA Klímaügyi Bizottságához fordult. Javasolta a jelenleg érvényes vízháztartási számítás felülvizsgálatát és ennek várható eredménye következtében a most érvényes Balaton-stratégiánk megváltoztatását. Ugyan javaslatát befogadták, de eddig ez ügyben semmiféle előrelépés nem történt. Kérte a média képviselőit, segítsenek „nyomást gyakorolni” a felülvizsgálat megtörténte érdekében.

Kitért arra, hogy rövid és hosszútávú becslései eddig pontosan beváltak, ami a hivatalos szervekéről nem mondható el. Ennek oka, hogy ezek hibás alapadatokra épülnek és részletezte, mely adatok nem egyeznek meg más, szintén hivatalos adatokkal, valamint a létező természeti folyamatokkal.

Felhívta a Balatonnál és környékén élők, valamint az ország közvéleményének figyelmét, hogy a tó léte, már a most élő generációk számára is kérdésessé vált. Ezért azonnali – vízpótlást is magába foglaló – évtizedes léptékű intézkedéssorozat elindítását tartja szükségesnek. Ismertette ez ügyben tett korábbi lépéseit és tízpontos „Recept”- ben foglalta össze ezirányú javaslatait.

Az előadás, a sok kérdés következtében, kötetlen beszélgetéssé átalakulva ért véget.

Ui.: Ugyancsak csütörtökön, Siófokon, ülést tartott a Balatoni Fejlesztési Tanács. Ennek kapcsán a Veszprém-megyei Naplónak rövid interjút adott Bíró Péter akadémikus, a tihanyi kutatóintézet igazgatója. Idézet a lap mai (okt. 12.-i) számából: „A Balatonnak esze ágában sincs kiszáradni, rendbe fogja magát tenni, mondta Bíró Péter, aki óvott attól, hogy más vízgyűjtőről akarjunk vizet hozni a tóba.”


A teljes előadás anyaga