a kalandot a pácba került horgászok. Badacsony térségben kellett két vízbe esett horgásznak segíteni.

Este negyed kilenc körül érkezett a riasztás a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Zánkai központjába a Balatoni Vízirendészettől, hogy két férfi segítséget kért, miután Badacsony térségében horgászás közben csónakjukkal a váratlanul megerősödő hullámzás miatt felborultak és a vízbe estek.

A VMSZ Rupert mentőhajója három fővel a fedélzetén azonnal a két férfi segítségére sietett, akiknek hatalmas szerencséjük volt, ugyanis nem sokkal a vízbe esésüket követően egy vitorlás hajó épp a közelükben haladt és annak fedélzetén meghallották a segélykérésüket. A vitorlás vezetője a hajóját a két bajba jutott horgász irányába fordította, majd mindkét férfit felvette a fedélzetére. A Rupert mentőhajó így a vitorlásról vette át a két átfázott idős horgászt, akik általános állapota – szemmel láthatóan – jó volt. A 79 és 70 éves férfiakat a badacsonyi BAHART kikötőbe szállították, ahol átadták őket az időközben riasztott OMSZ munkatársainak, akik kórházba vitték a horgászokat.

Este kilenc órára a horgászok csónakját is sikerült megtalálni, így a kaland szerencsés véget ért.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ezen eset kapcsán is szeretné felhívni a Balaton vízére merészkedők figyelmét, hogy az őszi-téli időszakban hirtelen változhatnak az időjárási körülmények, gyorsan alakulhat ki a tájékozódást nehezítő köd, váratlanul támadhat fel a kisebb-nagyobb szél, mely miatt a víz hullámzása okozhat váratlan helyzetet. A VMSZ felhívja a vízen tartózkodók figyelmét, hogy a mentőmellényeket mindig használják, vigyenek magukkal vízhatlan tokot, benne mobiltelefont, iránytűt és akár GPS-t,  mely megkönnyíti a tájékozódást rossz látási viszonyok között is. Öltözékük alá ha tehetik húzzanak neoprén ruhát, mely tovább tartja testüket melegen egy esetleges vízbe kerülés esetén.