Újabb áldozata van a halászoknak a Vendée Globe-on. Ismét egy ütközés.

Keddről szerdára virradó éjszaka a francia Louis Burton találkozott egy halászhajóval. Egy árnyalatnyival szerencsésebben megúszta, mint Kito de Pavant. A vantnik sérültek. Némi hezitálás után úgy döntött, hogy vissza hajózik Sables d’Olonne-ba és kijavitják a sérüléseket.

A verseny folyamán egyetlen egy hely van, ahol külső segítséget elfogadhat a versenyző és ez az anyakikötő. Ezért is esett Burton és csapata választása rá. Így most úton van hazafelé, hogy ismét neki vághasson a távnak. Persze erre nincs sok ideje, mert a rajtvonalat lezárják november 20-án.

Eközben a mezőny eleje a nyugatról érkező front szelét kereste. Ebben élen járt Vincent Riou aki hatalmas veszteségeket bevállalva ment el elsőnek nyugatra és kapta meg legelsőnek a nyugati szelet.  Jelenleg ugyan oda ért vissza(már a nyugati szélben) ahol elkezdte. Igaz ő a legnyugatibb hajó, elvben neki van a legtöbb szele.



Továbbra is az élen halad az Aranyfiúnak kikiáltott  Francois Gabart, aki ugyan eléggé keleten hajózott, de előnye elég volt ahhoz, hogy a nyugati szél érkezéséig védeni tudja pozícióját. Sőt. Jelentősen nem is csökkent még. Ma reggelre 200 mérföldre nyugatra elérte a Kanári szigetek vonalát. Határozottan jól nyomja, bár arra panaszkodott, hogy csökken a szele. Azért nem kell különösebben izgulnunk értehisz jó kezekben tanulta a szakmát mentora Michael Desjoyeaux a kétszeres Vendée Globe győztes, akit az egyik legjobb taktikai pókerjátékosnak tartanak a világon.

A második helyen éles küzdelem folyik Bernard Stamm és Armel Cléac’h között. Mint említettük a legnyugatibb hajó Vincent Riou akit Jan Pierre Dick, Alex Thomson és Jeremy Beyou követ viszonylagos közelségben egymástól. Dick szerda reggel még bvárkodott is, amikor egy kötelet szabadított le a tőkesúlyáról.



Látszólag a nyugati oldal fizet most stabilan. Aki keleten maradtak -Jean le Cam és Mike Golding-, azoknak rosszra fordulhat a szénájuk.

Ez az élmezőny. Kicsit hátrébb Javier Sanso némi problémát talált az árbocán és Madeira felé tart, hogy védett helyen kijavítsa azt. A lengyel Gutkowskinak az árammal akadtak problémái és most nem működik a riasztás a hajóján, ami más hajókra figyelmezteti.  Szuper lehet így két halászhajós ütközést hallva, úgy elaludni, hogy ha szeretné akkor sem veszi észre az útjába eső hajókat.


Fotó: VG, Beliczay péter