Zivataros hangulat az új meteorológiai törvény körül.

A minap az időképen „Mégis betiltják az időjárást?” címmel jelent meg cikk.

Jön is rá a válasz egyből: „Talán nem. De akkor miért csak kiváltságosok foglalkozhatnának vele? A Meteorológiai törvény tervezete indokolhatatlan elemeket tartalmaz.” Ősszel ismerkedhettünk meg azzal a szuper elképzeléssel, hogy állami monopólium igájába hajtják az időjárásjelentést. A télen enyhe álomba szenderült a terv, ám élesre fent karmokkal támadt a tavaszra

törvénytervezet

formájában.

Hogy mi a bajunk ezzel? Az, hogy pl. a nem állami időkép.hu szerintünk sokkal használhatóbb diagramokat, térképeket, széltérképeket, stb készített. Az OMSZ kb. az utolsó 1-2 évben némiképp fejlesztett, de használhatóságában a mai napig alulmaradt a piaci alapon működő site-okkal szemben. Tehát, ha szimplán akarunk fogalmazni, akkor kicsinálnák azokat a magánszolgáltatókat, akik modern eszközökkel használják az időjárás közlését, úgy tájékoztatnak, hogy az kellemes. Maradna valószínűleg egyetlen szereplőként a OMSZ, aki vagy szarik majd bele a fejlesztésekbe vagy nem, ahogy kedve tartja. Ki issza meg a kárát? Mi vitorlázók bizonyára, mert eddig választhattunk, hogy számunkra melyik forrás volt hitelesebb. Ha csak szimplán meg akarták volna fejni az üzleti alapon nyomuló időjárási honlapokat, akkor azt valószínűleg elegánsabban tennék. Annyi persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy az OMSZ adatit is használják a portálok. Origo.hu: „Az [origo] által megkérdezett meteorológiai cégek eltérően nyilatkoztak arról, hogy milyen adatokat vesznek az OMSZ-től. Nagy Gergely szerint például az Időkép nem vásárol adatot az OMSZ-től, csak a nyilvános radarképeiket jelenítik meg az oldalukon. Pártai Lucia, az Eumet ügyvezető tulajdonosa pedig azt mondta, hogy a cége az OMSZ-től csak mért adatokat vásárol, amelyek szerinte egyrészt közérdekű adatok, másrészt csupán korábbi előrejelzéseik pontosságát ellenőrzik a segítségükkel.” A törvénytervezet előéletéről

itt olvashat bővebben

.

És ne feledkezzünk meg az alábbi nyalánkságról sem ami közvetlenül érint bennünket: „A törvény elfogadásával a repülőtér, illetve a vízi kikötő üzemeltetőjét repülőtéri meteorológiai szolgáltatási díj és vízi kikötői meteorológiai szolgáltatási díj terhelné a jövőben.” Ez a tervezet szerint a kikötői illeték 1%-a lenne.



„0. A monopólium visszatér, csak másképp – a

törvénytervezet

17 oldalon jól leplezett oda-vissza utalásokkal és kereszthivatkozásokkal minden elképzelhető területet kizárólagos állami hatáskörbe von.

1. Az Időkép birtokába jutott,

bővített hatástanulmány

megállapítása szerint „Az amatőr megfigyelők kötelesek lesznek mérőeszközeiket hitelesíttetni”. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az mérhetne és küldhetne be az Időképre adatokat, akinek a műszereit korábban az OMSZ bevizsgálta és hitelesnek tekintette, ennek hiányában észlelőink mérései a térképeinkre sem kerülhetnének fel.

2. Előrejelzést elvben készíthetne nem állami, mester diplomás meteorológus is – de csak ha az nem tartalmaz semmilyen elemet, amely a társadalom bármely tagjára veszélyes meteorológiai helyzetet vetít előre. Nem lehet előre jelezni zivatart, jégesőt vagy viharos szelet. De ködöt sem, hiszen az a közlekedésre veszélyes. Szép napsütéses időt sem, hiszen abban napszúrást vagy hőgutát lehet kapni. Jelentős légnyomásváltozást sem. Semmit.

3. A tervezet szerint nem csak az előrejelzést, de a már bekövetkezett, vagy éppen folyamatban lévő veszélyes időjárási jelenségekről sem tudósíthatna senki, az állami Szolgálaton kívül. Szétverte a jég a gyümölcsöst? Fotóval, videóval dokumentálhatóan, és százak látták? Vagy élőben közvetítene valaki egy balatoni vihart? Hiába van lassan minden mobilban fényképező, jégesőkről írni és képeket közzétenni (például a Percről percre rovatban) tilos lenne a készülő törvény szerint.” – Ha ez igaz, akkor csak sunyiban fotózhatunk a Balatonon a jövőben és csak családi fotóalbumba kerülhetne róla kép.



„4. Vajon nem ellentétes-e az Alkotmány által biztosított szólás- és véleménynyilvánítási alapjogokkal mindez? Büntethető lesz-e, aki kiposztol egy vörös naplementés képet az Időképre vagy Facebookra és kiírja, hogy “holnap nagy szél lesz”? A szél veszélyes jelenség, ez az állítás pedig előrejelzésnek minősül – tehát az új törvény szerint igen.” – A törvénytervezet merev értelmezése szerint tehát a „Vörös az ég alja, aligha szél nem lesz” mondat kiposztolása a FB-ra, vagy kocsmában történő fennhangon történő kijelentése minimum szabálysértés lesz. Kivéve, ha nálunk van a mester meteorológus diplománk.

5. Vajon nem ellentétes-e az Európai Unió minden elképzelhető szabad piaci alapjogával a teljes (burkolt) monopolizáció? Vajon nem ellentétes mindez a szabad tájékozódás és tájékoztatás alapjogaival, vagy akár a Médiatörvény biztosította lehetőségekkel? Létezik bárhol Európában ennél elképesztőbb és indokolhatatlanabb cenzúra?

6. Bármely meteorológiai média vagy szolgáltató infrastruktúráját kizárólag minőségbiztosított szervezet kalibrálhatja és hitelesítheti. Ehhez Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat rendelkezik szakhatósági jogkörrel, sőt, a tervezet szerint közhatalmi jogkörrel. Tehát az Országos Meteorológia Szolgálat hatóság és szereplő, ugyanazon a piacon. Mennyi esélye lenne egy magánszolgáltatónak?”



Frissítés:


A hvg.hu

tegnapi cikkéből

: ”

A jelenlegi változat szerint pedig úgy tűnik, tilos lesz az OMSZ közleménye előtt megírni, ha elkezd esni a hó.

” lol …”…

a szervezet működését pedig azokkal fizettetné meg, akik a jogszabály alkotói szerint haszonélvezői az előrejelzéseknek. A repterek és kikötők üzemeltetőinek, … a tervezet szerint kötelező – és adók módjára behajtható – meteorológiai szolgáltatási díjat kellene fizetniük.” A tervezet alkotójának nyilván nincs fogalma arról, hogy a meteorológia és a kikötő között nincs szoros összefüggés (hacsak az nem számít annak, hogy viharban ide lehet bemenekülni), szerintünk max  annyiban, hogy a kikötők néha önként szolgáltatnak adatot saját meteoállomásukon keresztül, amiért nagy örömükre most már fizethnek is. Teccikérteni?! A kikötők hatalmasat kaszálnak az időjáráson! 🙂


18 icon TV (Hungary).svg


Az alábbi műsorszám megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

A népszerűség átka (honlap látogatottsági adatok híjján):

  1. Nem ostobaság a Facebook kedvelések (értsd Like) alapján azt hinni, hogy egy oldal népszerű. De hát erről szól a FB. 390.680 – ennyien örülnek az időkép közösségi oldalon történő létezésének és 22.620 a szám, amennyien tényleg innét merítenek információkat. Miért is? Egyszerű, mert az oldal piacképes, emberközeli, látványos meteorológiát nyújt. Az OMSZ képtelen volt tartani a lépést a világgal és lemaradt. Összehasonlításul az OMSZ FB adatai: 5.682 Like és csak 270-en informálódnak innét. Van lemaradás, amit be kéne hozni. Ez bizony csak 1,4 és 1,2%. Alcsony, még ha nem is reprezentatív adat.
  2. Ostobaság a Facebook kedvelések (értsd Like) alapján azt hinni, hogy egy oldal nem népszerű. Nem a FB oldalra, hanem a mögötte található honlapra gondolunk. A vitorlázók körében tudjuk, hogy sokan támaszkodnak OMSZ térképekre is egy-egy verseny során és ez igaz a repülésre is.

Meg kell várnunk, amíg tényleg beiktatják az új törvényt, hogy kikelhessünk magunkból, addig is reménykedjünk, hogy még pár évig nem kell repülő molyokhoz, AC72-esekhez és egy-egy hullámon megpattanó 49-erhez felszállási engedélyt kérni vagy esetleg bejelenteni a megyei rendőrkapitányságon egy hónapra előre, ha vízre szeretnénk menni adott napon.


Fotó: fenti kép: rtlkulb.hu