Az Aranysekli Adria Kupa immár 3 éve rekord számú magyar tengeri vitorlázót gyűjt össze.



A legnagyobb adriai verseny 2013-ban

Ez a legnehezebb tengeri vitorlás versenyzés (magyarok részére) és ez abból derül ki, hogy minden versenyfutam legalább 25-3o mérföld hosszú, csak tartós viharos szél esetén fújja le a szervezőbizottság a futamot,  de van az irtózatosan nehéz:EXTRA ÉJSZAKAI futam is. Sok más tényező mellett ezért is különbözik ez a verseny az összes többitől.

Az „éjszakai futam”:  2 teljes nap és egy éjszaka veszi igénybe a sportolók navigációs és vitorlázási tudását.

Ilyenkor derül ki igazán, hogy mit jelent és hogyan kell megvalósítani  a folyamatos összetartást, a nehézségek áthidalását a versenycsapatban, mekkora a tolerancia, hogyan uralkodik el gyorsan a fáradtság, kik képesek ezt leküzdeni továbbá az állhatatosság és a folyamatos figyelem a (cél megvalósítása érdekében) mennyire van jelen a versenyzőknél.

Hatalmas felismeréshez jut minden egyes résztvevő egy ilyen futam után.

A múlt évben a verseny éppen egy tengeri ítéletidőbe keveredett („Nevera”), ahol 6o-7o csomós szél dühöngött, csontfagyasztó hideg és jégeső tette még rettenetesebbé a 34 órás folyamatos vitorlázást. Nem véletlen állítja minden résztvevő: ez a nagy kihívások, megpróbáltatások versenye és itt „embert farag minden férfiből a tenger”.

Az egyik résztvevő aki  az első versenytől folyamatosan részt vesz ezen a nemes sporteseményen, a következőképpen  jellemezte az újonc tengeri vitorlázókat:

„a versenyen  induló „Maccska Jancsikákból a verseny végére Maccskási János tengerész urak lesznek”.



Az idei, sorrendben 7. Aranysekli Adria Kupa Dalmácia középpontjából, Rogoznicából (Sibenik megye) indul és Hvar, Korcsula szigetét, a Nimfák földjét – Lastovo sz., Vis-t és Solta szigetét járja körbe.

A 21 csapatból álló verseny három hajóosztályban sorakozik a rajthoz:

Dufour 455

Dufour 385

Bavaria 32

A csapatok az Adrián április 7-13 között versenyeznek. A versenyen több ismert balatoni skipper is részt vesz és itt mérkőzik meg egymással a tavalyi győztes és az új kihívó a PRINCIPESSA csapata Rauschenberger kapitánnyal az élen.

Nagy küzdelem várható a Dufour 455-ös hajóosztályban, hiszen a 9 csapat kormányosai évközben is sok- sok versenyen néznek egymással farkasszemet, így a győzelemre legesélyesebb skipperek: dr Farkas Tamás, Limonetti Benoist Tamás,  Sáfián László, Czap Zoltán, Győrffi Attila és a többiek.

Valószínű lesznek meglepetések is, hiszen már megéltük, hogy a versenyen az utolsó futamig biztosan vezető csapat az utolsó futamban „elveszítette a fejét” és egy figyelmetlenség miatt az egész verseny aranyérmes helyét „elúsztatta”.

Remélhetőleg most is  hatalmas meglepetést hoz a legfiatalabbakból (Yacht cadet School)  összeállított középiskolás/egyetemista csapat, akik hajóosztályukban tavaly a 3. helyre vitorlázták be magukat.

A legnagyobb tavaszi adriai verseny kezdetéig alig  2 hónap maradt, a csapatoknál nagy a felkészülési láz, ezért ajánljuk  kísérjék figyelemmel  a részleteket a 7. ARANYSEKLI ADRIA KUPA navigációs, nyílt tengeri, vitorlás versenyt.

A verseny honlapja:

www.aranysekli.eu

.