Április 4-7-ig került megrendezésre az 5. International University Championship a franciaországi Nantes városában.

A kritérium az volt, hogy a csapatból mindenki azonos városban tanuljon és a 4 tagból kettő ugyanazon az egyetemen. Földesi Péter csapata szerencsére tökéletesen megfelelt az alábbiaknak, így ők képviselhették  Magyarországot és egyben a Corvinus egyetemet is.

A versenyen J22 típusú hajókkal versenyezhettek a fiúk, ami már ismerős lehetett nekik az olaszországi Európa bajnokságról, azzal a különbséggel, hogy most 4 emberből állt a legénység.

A rendezés nagyon rendben volt, mind a parton, mind a vízen. Szállították a versenyzőket a kikötő és a szállás között, vacsorát főztek esténként, amit a résztvevők egymás társaságában, jó hangulatban fogyaszthattak el a klubházban,  és nem utolsó sorban profin lebonyolították az összes futam megrendezését.
nantes01.jpg
12 egység nevezett a versenyre, így a mezőny 7 francia, egy olasz, egy svájci, egy lengyel, egy ír és a magyar csapatból állt. A verseny színvonalát számos híres zsűri is emelte, közülük volt olyan, aki már America Kupán is fújt.

A kikötő a Nantes-tól pár kilométerre lévő Carquefou nevű városban volt, ahol egy kiszélesedett holtágon lehetett vitorlázni.

Az első versenynapon 11 órakor kezdődtek a Round Rubin (körmérkőzés) első futamai, gyenge szélben és borult hideg időben. A mieink három győzelemmel indítottak, majd egy 3 órás pihenő után újabb két győzelmet zsebeltek be, ezzel összesítésben is az első helyen zárták a napot.

A második nap csak 1 körül kezdődött a fiúk számára, mivel csak 6 hajó volt 12 egységre, így délelőtt nem kerültek sorra. A szél picit erősebb volt, mint előző nap, de a hőmérséklet is emelkedett. A Round Rubin maradék 6 futamát is sikerült megnyerniük, így maradtak az első helyen. Sajnos a rendezőség úgy vélte, hogy biztonságosabb lenne, ha egyből ezután a semi-final-okat is megrendezik, ami sorozatban a 7-8. futamot jelentette a magyar csapatnak. Első helyüknek köszönhetően az összetett lista 4. helyezettjével mérkőzhettek, esetünkben a tavalyi győztes lengyel egységgel. A fiúknál megjelentek az első nagyobb hibák, amit egyértelműen a fáradtságnak tudhatunk be, ezért sajnos nem sikerült a döntőbe jutás.
nantes02.jpg
A harmadik nap az 5-12.  közötti helyosztó futamokkal indult. A final és a petit-final 12:30 -ra volt meghirdetve, így addig fejben készülhettek a srácok. Ezen a napon még gyengébb szél volt, mint az első napon, de az iránya is más volt. A döntőket komoly hangtechnikával közvetítették a partról a többi versenyzőnek és az érdeklődőknek, ezzel is fokozva az izgalmakat. A magyar csapat a 3. helyért szállhatott harcba a petit-final-ban, ahol a helyi egységgel kellett megküzdeniük. Az első futamot magabiztos előnnyel nyerték, majd a második futamban szorosabb küzdelemben szerezték meg a második és egyben a bronzérmet is jelentő pontot.

„Összességében elégedettek lehetünk az eredménnyel, kicsit sajnáljuk, hogy az elődöntőben nem sikerült kivívnunk a döntőbe jutást. 15 futamból 13-at megnyertünk, ilyen mutatóval egyik csapat sem rendelkezhetett, úgyhogy nincs okunk a szégyenkezésre. A csapaton azt érzem, hogy kezd összeérni, letisztult az, hogy kinek mi a feladata, így sokkal könnyebb nekem is vezetni a hajót. Nagyon élveztem ezt a versenyt, rengeteg sikerélmény ért minket. Gratulálok az egész csapatnak!” ezek voltak Földesi Péter összegző szavai a verseny után.


Fotó: Luc Pillot



Forrás: hunsail.hu