A Pécstől csupán 19 km-re fekvő Orfű egyik legfőbb vonzerejét a mindenhol felbukkanó vizek jelentik.

A karsztos formakincsek révén a térségben számos forrás, patak bukkan felszínre, a legtöbben mégis a négy tóból álló rendszer és a hozzájuk kapcsolódó pihenési, sportolási lehetőségek miatt érkeznek a településre. A 11 hektáron elterülő Orfűi-tó strandolási és horgászati lehetőségekkel várja az ide látogatókat, a 30 hektáros Herman Ottó-tó hal- és madár-rezervátumként funkcionál, míg a 10 hektáron elterülő Kovácsszénájai-tó elsősorban a horgászok örömére szolgál.

A 72 hektáron elterülő Pécsi-tó a horgászati lehetőségeken felül strandolási és sportolási lehetőségekkel várja a turistákat. A tavon nyílt vízi fürdőhely üzemel, valamint közvetlen szomszédságában helyezkedik el az Orfűi Aquapark, melynek területéről az egyik legszebb panoráma várja az ideérkezőket. A Pécsi-tavon került kialakításra a település két legjelentősebb vízi sport létesítménye, az Aktív Víziturisztikai Központ, valamint a Vitorlás telep. A két komplexum olyan népszerű és látványos sportágaknak ad otthont, mint a szörfözés, a kajak-kenu, a sárkányhajózás, a vitorlázás, valamint a modellvitorlás sport. A tavon aktív sport- és versenyélet van, mindkét létesítményben intenzív utánpótlás nevelés folyik.

A település szolgáltatói az Orfűi Turisztikai Egyesület TDM Szervezetével összefogva már 2012-ben célul tűzték ki, hogy 2013-ban az Orfű kínálta vízi sportokra hívja fel a figyelmet. A „Vízi Sportok Évének” nyitányaként a település lehetőséget kapott a Budapest Boat Show-n történő bemutatkozásra, mint a kiállítás díszvendége. A nagyszabású  eseményen orfűi sportolók, hírességek, valamint a vízi sportokhoz kötődő egyesületek, klubok, szolgáltatók jelentek meg egy speciális kialakítású, az orfűi kínálatot bemutató kiállítási anyaggal.



A 2013. május 4-5-én megrendezésre kerülő vízi sportszezon évadnyitó rendezvénye ígérkezik az év legnagyobb „vizes programjának. A rendezvényen sor kerül egy tókoszorúzásra, a szörfösök, vitorlások, kajakok, kenuk, sárkányhajók felvonulására egy látványos tókör keretében a Pécsi-tavon, valamint számos további verseny megtekintésére.

A vasárnap megrendezésre kerülő Nyílt Nap során térítésmentesen látogatható a Malommúzeum és a Kemencés Udvar, 10 órától ingyenes overallos barlangi túrán vehetnek részt az érdeklődők (előzetes bejelentkezéssel a Mecsek Házánál), valamint a tavon használatos sporteszközök térítésmentes kipróbálására is lehetőség nyílik. Így az érdeklődők kipróbálhatják a szörfözést, a kajakozást, kenuzást, az egy, illetve kétszemélyes dingiket és a modellvitorlázást, valamint a sárkányhajózást.

A településre látogatókat a tavak kínálta lehetőségeken túl gyalogos és kerékpáros túrák, barlangászat és lovaglás, horgászat és vadászat, múzeumok, tájház, hagyományőrző rendezvények és zenei fesztiválok várják az év bármely szakában számtalan magán- és kereskedelmi szálláshelyen.

Látogasson el Orfűre idén is és élvezze a „Vízi Sportok Évének” széles kínálatát!


PROGRAMOK



www.orfu.hu



www.facebook.com/orfu.hu