A svéd Artemis csapat A72-es katamaránja felborult és összetört edzés közben.

Az America Kupa eddig is elképesztő hatással volt a vitorlázás fejlődésére. Az utóbbi idők sebesség hajszolása meghozta első áldozatát.

Csütörtökön délután helyi idő szerint egy óra elött felborult a svéd America Kupa kihívó Artemis csapat 72 lábas katamaránja. Ez önmagában még nem lenne különlegesség, hiszen tavaly összel az Oracle járt így, de most a baj sokkal nagyobb, hisz a borulás következményeként életét vesztette Andrew „Bart” Simpson kétszeres olimpiai érmes vitorlázó. A borulás után a hajó alá szorult, de ellentétben a TNZ-vel itt nincs oxigénpalack és csak 10 perc után tudták kimenteni. Sajnos nem sikerült újraéleszteni.

A mindössze 36 éves Andrew Simpson aranyérmet nyert Star-ban Pekingben és ezüstöt Londonban Ian Percy-vel. Négy érme van Star és Finn Világbajnokságokról és három Európabajnokságról.




Nyugodj békében!



Frissítés:


A csapat még egy tagja – Craig Monk, szintén olimpiai érmes vitorlázó – könnyebben sérült, a többiek megúszták. A wired.com szerint nem borult az Artemis AC72-ese, hanem valószínűleg a maximumot próbálták kihozni a hajóból a srácok és túlvitorlázták a hajót. A magazin így a problémát magára a hajóra vezeti vissza, hibás tervezésre vagy hibás építésre utalva. Az első elbeszélések alapján a hajó menetben, terhelés alatt egyszerűen szétesett, összecsuklott és átfordult. Az Artemisnek eddig is meggyűlt a baja saját hajójával, ahogy szárnyvitorlájával is. A keresztmerevítők már a hajó vízretétele után rendellenességet mutattak már akkor, mikor még csak vontatási tesztnek vettették alá a hajót. Most valószínűleg az első keresztmerevítő adta fel a szolgálatot. Miután a két test elöl már nem kapcsolódott egymáshoz, különböző irányba kezdtek el haladni, amely ahhoz vezetett, hogy az egyik test a hátsó keresztmerevítő elé-alá csapódhatott (majd később leszakadt). Ezzel egyidejűleg az árboc és a szárny ledőlt, a hajót pedig pedig átfordította, Simpson pedig a hajó alá keveredett és levegő nélkül maradt. Az orvosok a parton még próbálták újjáéleszteni, de túl sokáig maradt oxigén nélkül.

Természetesen nem tudni, hogy milyen hatással lesz az Artemis fatális balesete a csapat sorsára és magára a Kupára. A csapat második hajójáról pont tegnap kerültek nyilvánosságra az első képek. A balesetet szenvedett hajót persze újjá is építhetnék, de a tragédia árnyékában nem biztos, hogy erre sor kerül. A wired.com szerint akár az indulását is felfüggesztheti a svéd csapat, főleg a múltbéli számos konstrukciós probléma viheti a csapatot ebbe az irányba.

Az Oracle borulása tavaly ősszel jóval erősebb szélben és hullámzásban történt. Akkor a csapatok erősen újragondolták a biztonsági intézkedéseket, gyaníthatóan most ezt újra megteszik.

A wired.com cikke

http://www.wired.com/autopia/2013/05/americas-cup-crash/