Hétfőtől szerda délutánig három napon át Balatonfüreden vendégeskedett és dolgozott Európa legjelentősebb hajós magazinja, a Delius Klasing kiadó által készített Die Yacht két munkatársa.

Michael Good a magazin tesztrészlegének vezetője és Martin-Sebastan Kreplin fotós a Code Yachts  meghívását elfogadva érkezett Magyarországra. Nem csak a cég termékét a CODE8-ast tesztelték, hanem négy hajót próbáltak ki, illetve ellátogattak a Pauger Carbon kápolnásnyéki üzemébe is.



Hétfőn délután a viharos időjárás és a zuhogó eső lehetetlenné tette a tesztek elkezdését, ám a következő két napon kiváló szélben vitorlázhattak az MKB Bank Vitorlás Klub kikötőjébe gyülekezett hajókkal. A CODE8 próbáját a Nautic 370-es követte, majd szerdán sorra került a Flaar 26-os és a Flaar 8M Pro is. A Flaar 18 tesztje pedig majd Németországban lesz az ottani forgalmazó segítségével.



A januári düsseldorfi hajókiállításon vettük fel a kapcsolatot Michael Good úrral, akinek tetszett az ott kiállított CODE8-as.

– mondta Simon Tamás a Code Yachts ügyvezetője.  –

Igazán akkor dőlt el, hogy a neves szaklap képviseletében ellátogat a Balatonra kipróbálni a hajót, amikor felkínáltuk, hogy megszervezzük még néhány említésre méltó, és a hajónkhoz valamilyen módon kapcsolódó új típus kipróbálását is. A Nautic 370-es tervezője, ahogy a CODE8-é is Andrej Justin. A két Flaar típus pedig tulajdonképpen a konkurrenciánk, hiszen a CODE8-ashoz hasonlóan 8 méteres hajók, amelyekkel nagyokat küzdünk az csapattal futott és az egykezes versenyeken is.


jacht-tesztbfured20130626dscf2428.jpg


A Code Yachtsnál úgy gondoltuk, hogy mindannyiunknak jobb, ha együtt mutatjuk meg magunkat, még ha valamennyire konkurrensek vagyunk is. Többet érünk azzal, ha közös erővel ráirányítjuk a figyelmet a magyar hajóipar termékeire, mint ha egyedül vagy egymás ellen erőlködünk a külpiacokon. Ezért jártunk a Die Yacht képviselőivel a Pauger Carbon mühelyben is, ahol töményen szembesülhettek azzal, hogy milyen innovatív a magyar hajóipar, micsoda világszínvonalú termékek születnek nálunk, és micsoda kreatív, elhivatott szakembergárda nőtt fel Magyarországon.”


jacht-tesztbfured20130626dscf2437.jpg

A tesztekre ide utazott Andrej Justin is, aki lassan két évtizede tervezi a különféle Nautic modelleket, de magyar kötődése van még bőven, hiszen a CODE8 mellett a Paugernál készültek és készülnek a világon egyedül a Russell Coutts 44-esek, amelyeknek szintén ő a tervezője.

Kedden a CODE8, majd délután a Nautic 370-es próbája zajlott kiváló 20-25 csomós északnyugati szélben. Az esti Pauger látogatás után másnap a Déry Attila tervei alapján épült Flaar hajókat mutatta be a német vendégeknek Attilla és Mezey Zoltán. Ezen a napon is fújt ugyanaz a remek szél, mint korábban.



A kitűnő vitorlázó Michael Good már körülbelül 500 hajót tesztelt életében. Kiváló vitorlázó, szabadidejében természetesen versenyzik is. A teszt során vele egy hajón lévők szerint és kívülről, a motorosból láthatóan is kitűnően vezette a kipróbált hajókat az erős, pöffös balatoni szélben. Ami persze természetesen, hiszen például 17 éve aktív versenyző a Melges 24 osztályban. Láthattuk alaposságát, hozzáértését miközben fotós kollégája remek képeket és videókat készített a kísérő motorosból.

A magyar hajók tesztjei a kéthetetente standokra kerülő Die Yacht magazin idei 17. számától kezdődően jelennek majd meg, illetve a a Die Yacht internetes honlapjára felkerülnek majd a videók is.

Ezekkel a tesztekkel még nem fejeződik be a magyar vonatkozású anyagok gyűjtése. A tervek szerint Martin-Sebastian Kreplin a Kékszalag teljes hetében Magyarországon lesz. A Balatonra jön túrázni egy klasszikus jollenkreuzer hajóval. Igyekszik egy hét alatt körbejárni a Balatont, megismerkedni szépségeivel és a vitorlás túrázás lehetőségeivel, miközben a tókerülő versenyből is ízelítőt kaphat.

A két német szakember nagyon elégedett volt a látottakkal. A program kissé töményre sikeredett. Elmondásuk szerint még soha nem történt meg, hogy két nap alatt négy hajóval ismerkedtek volna. Megköszönték a jól szervezett lehetőséget, amelyet a Balatonfüredi Yacht Club is támogatott a fotózáshoz használt motoros biztosításával.

Várjuk a véleményüket a Die Yacht számaiban!