A 2013-as Louis Vuitton Kupán először áll rajthoz két hajó.

Ma este

csak

nálunk tekintheti meg élőben azt a Louis Vuitton Kupa futamot, amelyen a történelemben, izé, azaz 2013-ban először két hajó mérkőzik meg egymással.

Az olaszok még sosem nyertek Amerika Kupát, de kihívóként kétszer is harba szálltak a csapatsportok között legöregebbként számon tartott AC-n. Az új-zélandiak viszont már kétszer is nyertek, egyszer kihívóként, egyszer pedig védőként.




Frissítés:

Az ETNZ nyerte az első olyan futamot, ahol volt ellenfél. A futam láttán azt a következtetést vonhatjuk le, hogy még az egy alomból származó AC72-esek sincsenek egymással köszönőviszonyban, és az átlagosan 1-2 csomós különbség a kiwik és az olaszok hajói között nem generált versenyt. Már csak azt várjuk mit tudnak az amcsik.


A futam számokban:

Ismét 40 csomó fölötti végsebességeket láthattunk. A különbség a két hajó között a hétszakaszos futamon több mint kilométer lett a végére, ami 5 percnél nagyobb időhátrányban mutatkozott meg.


Frissítés:

A rendezőség annyira féltette egymástól a versenyzőket a rajtnál, hogy a balcsapáson érkező 10 másodperc előnyt kapott a rajtzónába történő belépésnél. Ezzel elkerülték azt, hogy a két hajó telibe verje egymást úgy 30-40 csomós sebességgel találkozva, egyúttal meg is ölték a rajt előtti helyezkedést. Az ETNZ egyszerűen az olaszok elé fordult és klasszikusan kiszorította az olaszokat szél alatti hajóként. A versenynek ezzel vége is szakadt nem hivatalosan.

Azoknak, akiket nem érdekel a futam, viszont szeretik a vicces tartalmat ajánljuk az alábbi videót:



Fotó: ACEA/Gille Martin-Raget