A VII. El Yacht Dér Kupa zárta a hazai nagyhajós szezont.

81 hajó és 21 modellvitorlás rajtolt szinte egyszerre november 2-án 11 órakor a Balatonfői Yacht Club előtti vízterületen. Tulajdonképpen 102 hajós mezőny novemberben, szinte csoda!

Viszonylag kis területen berendezett pálya várta a résztvevőket Aliga és Kenese között. A BFYC előtt telepített rajt és célvonal valamint szintén ezen a területen kitűzött kapu, egy aligai és egy kenesei bójával egészült ki. A kiírás szerint rajt-Aliga-kapu-Kenese-kapu-Aliga-cél távot kellett teljesíteni a versenyzőknek. A feladatot Soponyai Géza és csapata a Sleepwalker 2.0 fedélzetén abszolválta a leggyorsabban, ráadásként a yardstick I osztályt is megnyerve. A versenyben 1., 2., 4., és 7. helyeken Nautic hajó végzett és ezzel persze tovább nőtt a győztes kormányos és sikeres hajóépítő dicsősége.

Yardstick I-ben az ezüstérmek a Team Evolution csapattagok nyakában landoltak, míg a bronz csapat a Mahi Mahi lett. A yardstick II osztályt egy másik hajóépítő uralta, Tönkő Gábor nyert az Orion nevű T-jolléval. A dobogó minden fokára jutott egy Tönkő féle 25-ös, második a Csilige, harmadik a Szélhámos lett. A szerényebb tempójú hajók között Fináczy László nyert a Bolygóval, megelőzve Hepp nevű B31-essel versenyző Tuss Miklóst. Harmadik YS III-as hajó a Bisztray B. György kormányozta Skorpió lett.

A verseny névadójának ösztönzésére rajthoz állt hét Elan 310-es hajó, melyek külön versenyt is vívtak egymással. Közülük Szépfy Zsombor csapata nyert, második helyre Nedbaleg Csaba a Pyxis nevű E310-est kormányozta. Az E310 bronz a Reverto-t irányító Novák Csaba csapatához került.

A versennyel egy időben modellvitorlás verseny is folyt az egyméteres F5-E/IOM osztály hajóinak. A versenyt, Forrai Csaba nyerte egy Pikanto-val. A négyfutamos regatta második helyezettje ifj. Csóka László volt Topiko típusú hajójával. A BritPop-os Horváth Zsolt harmadik helyen végzett a novemberi regattán.


Eredmények:


http://www.yardsticktrophy.hu/eredmenyek.html

Modellverseny eredményei:

http://modellvitorlazas.hu/eredmenyek/


Fotó: Kunvári Sándor