A dolgok tisztába rakása okán megkerestük Gerencsér Gergelyt az MVK ügyvezetőjét, hogy reagáljon az MVSZ által felvázolt témával kapcsolatban.


– Felmerül a kérdés, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miért a Magyar Vitorlás Központtal kötött partnerségi megállapodást és nem az MVSZ-el, mely a véleményük szerint kizárólag jogosult erre?

Téves információkra alapul az egész partnerségi megállapodás körül kialakult kérdés. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem sportági szakszövetségekkel kötött megállapodást, hanem különböző – részben társadalmi, részben állami – szervezetekkel (

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülettel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Volán Egyesüléssel, a Hungrail – Magyar Vasúti Egyesülettel, a Magyar Energiakereskedők Szövetségével, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével

). A Magyar Vitorlás Központ egy olyan állami tulajdonban lévő cég, mely a vízi közlekedéshez kapcsolódó feladatok ellátásban egyre bővülő szerepet lát el, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a hozzá kapcsolódó szervezetek mellett. A Minisztériummal való együttműködés nem csak a vízi közlekedést érintő jogszabályok ész- és életszerűbbé tételére vonatkozó javaslatokat takarja. A vízi közlekedést érintő jogszabályok ész és életszerűbbé tételére vonatkozó javaslatokat egyeztetésében a Magyar Vitorlás Központ deklaráltan operatív szerepet kíván vállalni és vállalt is.

Az MVSz vezetőivel – köztük dr. Kollár Lajos elnök úrral és Holczhauser András főtitkár úrral – történt megbeszéléseken elhangzottakhoz maradéktalanul tartva magunkat, az MVSz elnökségének delegáltjával közösen vettünk részt 2013. szeptember 5-én és veszünk részt 2013. november 18-án és a későbbiekben is. Ilyen tekintetben szerintem senki nem gondolhatja, hogy MVK jogszerűtlenül járt el, az NFM pedig maga dönti el, kivel, mikor milyen megállapodást köt.


– Az NFM-el kapcsolatos egyeztetéseken jelen volt az MVSZ képviselője. Konkrétabban a szerződéskötés tényleg meglepetés volt az MVSZ-nek?

Mint jeleztem igen jelen volt. Meglepetés vagy nem, azt nem tudom, de az bizonyos számomra, hogy nem kellő körültekintéssel jártak a téma feldolgozásakor, mert akkor nem születhetett volna olyan körlevél és ebből fakadóan közlemény, melyben olyan megállapítás szerepel, mely szerint ”a minisztérium – több más sportszövetség társaságában –  a Magyar Vitorlás Szövetség helyett” kötött megállapodást. A témával kapcsolatosan pedig kis keresés után az

alábbi linken

is tájékozódhattak volna, vagy az általunk kiadott hírben található megjelölt forrás megkeresésével.


– Az MVSZ közleménye kapcsán vagy azt megelőzően felülvizsgáltátok, hogy általatok végzett feladatokat mennyiben fedik vagy nem az MVSZ kizárólagos jogosultságai?

Természetesen igen. Az MVSz vezetői több téma kapcsán is kifejtették azon álláspontjukat, hogy egyes megkezdett projekteket nem kívánnak továbbvinni. Ezek jelentős részéről (Magyar Vitorlás Kártya, Festetics Hajós Klaszter) elnökségi döntés is született és azokat a Magyar Vitorlás Központ átvette. A jogszabályok véleményezésére ész- és életszerűbbé tételére vonatkozóan Kollár elnök úr mondta ki május 13-án az elnöki átadás-átvételkor, hogy nem tud az MVSz ezen témával foglalkozni, egy elnökségi tagot kívánnak delegálni a munkába, ami megtörtént és ebben a felállásban kezdődött a munka.

AZ MVK eddig sem és eztán sem fog semmilyen módon szakszövetségi feladatokat ellátni, többek között ezért is lett az MVSZ tagja, hogy ezeket a sport törvényből fakadó feladatokat  az MVSZ útján érje el.


– A Magyar Vitorlás Központ releváns kérdésekben fejt ki jogszabályi lobbi tevékenységet  mennyiben hatékonyabb ez, mintha az MVSZ végezné?

Úgy gondolom a közigazgatáshoz az állami tulajdonú vállalkozások lényegesen közelebb állnak, mint a sportági szakszövetségek. Természetesen az állami sportirányítás szereplői (MOB, EMMI, BMSK stb.) ez alól kivételt képeznek. Nyílván így nagyobb hatást is képesek gyakorolni és kifejteni. Ez tisztán látszik, mivel mindkét oldalról volt alkalmam ezt megtapasztalni (amit a szememre is vetettek az MVSz közleményében). A másik oldala a kérdésnek a gyakorlat. Tudom azt, hogy mennyi idő és energia előkészíteni, egyeztetni, időpontot találni, feljegyzést készíteni, korrektúrázni és a folyamatot kezdeni elölről. Az MVK ebben a munkaszakaszban proaktív, kezdeményező és legfőképpen operatív. Még egyszer hangsúlyozom nem bújunk el senki elől, minden anyagot megosztottunk az MVSz képviselőjével is.


– Arra a véleményedre volnék kiváncsi, hogy miért érzed ebben a kérdésben károsnak a vitorlázás szempontjából az MVSZ hozzáállását?

A mostani reakciót nem értem. A fentiek tükrében a tagság félretájékoztatása, valótlan tartalmú állítások terjesztése sem a sportszerűséget sem magyar vitorlássport érdekeit nem tartja szem előtt, hanem árt a magyar vitorlázás ügyének és egyben értehetetlen, hogy az MVSZ miért nem örvend annak, hogy a hatékony szakmai érdekképviselet területén többlet erőforrások érhetőek el. Természetesen a közigazgatás szereplői is értetlenül állnak az MVSz reakciója előtt, ami nyílván nem segíti a folyamatok gördülékeny haladását.


– A Magyar Vitorlás Központ és hozzá kapcsolódóan a korábbi MVSz elnök számos kritikát kapott (ha nem is nyíltan) már MVSZ Elnök korában, hogy valójában nem törődik magával a vitorlás sporttal. Tesztek-e azért valamit, hogy ezt a képet eloszlassátok. Konkrétan, terveztek-e támogatni fiatal versenyzőket?

Mindenki, aki az MVSz-ben társadalmi tisztséget tölt be, úgy gondolom azért vállalja, mert tenni szeretne a vitorlázásért. Ez így volt korábban is és most is. Dr. Gál András Leventével volt módom hosszabb időt dolgozni és bizton állíthatom, hogy a társadalmi megbízatásból elvárható idő és energia sokszorosát fordította a vitorlázásra elnöksége idején is és most is. Rosszindulatúnak és irigynek kell lenni ahhoz, hogy valaki az ellenkezőjét állítsa.

A kérdés második részére áttérve természetesen igen! Fontos kiemelni, hogy a versenysportban olyan területeken kívánunk dolgozni, mely az MVSZ tagegyesületeinek érdekeit nem sérti. A magyar vitorlássportba többletet szeretnénk teremteni és nem elvenni onnan. Szakmai programunk több területre épül, melynek egyik eleme a versenyzői támogatás. Jelenleg zajlik annak a csapatnak az összeállítása, a szükséges héttér megteremtésével, akik remek utánpótlás korú versenyzők, de alkati vagy egyéb más adottságaik miatt nem tudnak a jelenlegi utánpótlás, junior, vagy esetlegesen felnőtt osztályokban kiteljesedni. Nekik szeretnénk új távlatokat teremteni, hogy ne távolodjanak el a vitorlázástól, maradjanak a sportágban ugyan azon a hőfokon, vagy tán még magasabban, mint voltak eddig.