Ötödik alkalommal versenyeztünk és másodszor szél nélkül.

A LÖK ma már hagyomány. Úgy fest, hogy a szélhiány is azzá válik. Idén másodszor kerültünk olyan helyzetbe, hogy a befutás a mezőnynek lehetetlen volt.

Nem túl meleget és kevés szelet jósolt a meteorológia szombatra a Lágymányosi Öbölkerülő napjára. Ez be is jött. És bár még délelött kifért a Micro Magic osztály csapatversenyéből öt kör a Ponyvaregény Étterem elött, délutánra szinte reménytelenbe hajlott a szélhelyzet.

Egy apróbb technikai malőrt sikeresen leküzdve 13:30-kor rajtolt el a 41 hajót számláló mezőny. Ami az elmúlt évekhez képest nem nött, de nem is csökkent számottevően. 19 Micro Magic, 15 RG65 és 7 osztályon kívüli hajó indult. Most elöször fordult elő, hogy a 80 cm-es szabály szerint maximumra épített hajók jelentős előnnyel tudtak befutni.

Az első helyért az utolsó 30 méterig öldöklő harc zajlott. A három árbocos 80 cm hajóval vitorlázó Schulek János szinte végig vezetett, mikor az utolsó métereken a kétárbocos, oldalra dönthető árbocokkal épült hajó, Benedek Zoltán kormányzásával lassan, de biztosan átvette a vezetést. És ekkor elfogyott a hajóból a legénység. Vagyis az energia. A lemerült aksikkal még a partra kimentett hajóval még újra tudott indulni, de az első hely sorsa már eldölt. Így idén a LÖK győztese Schulek János lett 1 óra 47 perc 57 másodpercces idővel. Harmadikként az elöző két LÖK győztes hajója érkezett be Benedek Árpád kormányzásával.

És utána sokáig méla csend. Majd már sötétben a limitidő lejárta elött nem sokkal érkeztek azok, akik voltak elég szerencsések és be tudtak futni.


_DSC0992.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Idén elöször nemzetközi is volt  a verseny, hiszen eljöttek a frissen alakult szlovák Micro Magic osztály képviselői. Mind a túraversenyen, mind a délelötti csapatversenyen is részt vettek.

Az, hogy ez a szélcsendes időszak már másodszor szólt bele a versenybe arra késztet, hogy egy kicsit szakítsunk a hagyományokkal és a jövő évben vasárnapra rakjuk a 6. Lágymányosi Öbölkerülőt. Így a rajt 2014. December 7-én 10 órára kerül. A limitidő pedig marad a 17 óra. A Micro Magic Osztály csapatversenye pedig szombaton marad. Így kis szerencsével két hiánytalan versenyt tudhatunk vasárnap estére magunkénak.


5. LÖK végeredmény (41 induló):

1.         HUN 147        Schulek János           80 cm-es        1:47:57

2.         HUN 612        Benedek Zoltán         80 cm-es

3.         HUN 61          Benedek Árpád         80 cm-es

4.         HUN 44          Kanozsai Zoltán         MM/1

5.         SVK 16           Jozef Jankovic           MM/2

6.         HUN 113        Forrai István              RG65/1

7.         HUN 37          Bata Zoltán                 RG65/2

8.         HUN 11          Lendvai Gábor           MM/3

9.         HUN 53          Beck Gergő                 MM/4

10.       HUN 6             Horváth István          MM/5

11.       HUN 41          Dániel Gábor              MM/6

12-41.             DNF


_DSC0999.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Ákos Péter